Ubrzali proces
2

Dronovi donose revoluciju u istraživanju dinosaura, mapiraju stope iz zraka

Klix.ba
Duž sjeverozapadne obale Australije leži "autoput" dinosaura, a kako Indijski okean uništava stijene Kimberleyja, ukazuju se stotine prahistorijskih otisaka dinosaura. Revoluciju u istraživanju donose dronovi, koji iz zraka mapiraju njihove stope.

Dinosauri su hodali Zemljom prije 130 miliona godina, a naučnici sada pomoću dronova i ručnih laserskih skenera mapiraju njihove stope. Anthoniy Romilio radi u laboratoriju pri Univerzitetu u Queenslandu te je sa svojim timom napravio 3D modele stopa kombinovanjem fotografija visoke rezolucije snimljenih iz zraka i lidara, laserskog instrumenta koji mjeri dubinu laserskim svjetlom. Na ovaj način se uspješno mapiraju otisci koje su iza sebe ostavili dinosauri.

Nova tehnologija je znatno ubrzala stvaranje virtuelnog 3D modela stopa koje se većinom vremena nalaze pod vodom. Potencijalno nalazište se prostire na oko 100 km obale.

"Možemo saznati kolike su životinje bile, da li su se kretale u grupama, a možemo i saznati nešto o njihovom ponašanju", izjavio je Romilio.

Dosad su prikupljeni podaci sa 70 lokacija, a sada slijedi detaljna analiza.