Nauka
4

Donirajte, zabavite se na koncertu i pomozite oživljavanje astronomije u BiH

Piše: T. S.
Tea Temim
Tea Temim
Akcija sakupljanja novca za rad Astronomskog društva Orion i promociju astronomije u BiH približava se kraju. Cilj je sakupiti 22.000 KM, a do sada je sakupljeno 19.500 KM. Akcija traje do 18. januara.

Tea Temim, astrofizičarka iz Mostara zaposlena u NASA-i, u saradnji sa Astronomskim društvom Orion iz Sarajeva pokrenula je globalnu kampanju čiji je cilj sakupljanje novca za rad AD Oriona i izradu finalnog arhitektonskog projekta za obnovu opservatorija na Trebeviću.

"Naša akcija se bliži kraju i ostala su još samo četiri dana da sakupimo ostatak novca. Do sada smo zaista imali nevjerovatno podršku i ovim putem želimo da se zahvalimo svim ljudima širom svijeta koji su podržali projekat i uplatili donacije". kazala je Temim uza Klix.ba.

Ona je istakla da sakupljenim novcem planiraju pokriti osnovne troškove AD Orion i planirane aktivnosti za promociju astronomije u naredne dvije godine.

"Akcija ce također pokriti izradu finalnog arhitektonskog projekta za obnovu opservatorija na Trebeviću i omogućiti nam da se posvetimo traženju potrebnih sredstava za konačnu obnovu", navela je.

Temim je pozvala sve građane BiH i dijasporu da doniraju onoliko novca koliko mogu i na taj način pomognu da astronomija ponovo zaživi u našoj zemlji.

"Pozivam sve koji su u mogućnosti da dođu na koncert Astro Mange koji će se održati 16. januara u 20 sati u Art Kinu Kriterion i čija je svrha podrška ovoj akciji. Zahvaljujemo se organizatorima koncerta i bendovima Billy Andol, Strava Škola i KZU Ole Ole, PZU Oje Oje na njihovoj podršci", rekla je Temim.

Donacije se mogu uplatiti ovdje, a više informacija možete pronaći i na Facebook stranici.