Udruženje Bathnivs
121

Domaći godišnjak "Acta Illyrica" uvršten na listu referentnih naučnih časopisa u Italiji

F. H.
Foto: Facebook/ Bathinvs
Foto: Facebook/ Bathinvs
Udruženje za proučavanje i promoviranje drevnih i klasičnih civilizacija "Bathinvs", saopćilo je da je godišnjak udruženja "Acta Illyrica" uvrštena u listu referentnih naučnih časopisa u Italiji.

"Godišnjak Udruženja "Bathinvs“ Acta Illyrica je 30.10.2023. godine uvršetna u kategoriju naučnih časopisa područje 10 za antiku, klasičnu-filozofiju i umjetnost (Scienze dell’antichità, filologico-letterarie e storico-artistiche (Area 10)) prema evaluciji koju vrši Italijanska nacionalna agencija za evaluaciju univerziteta i istraživačkih instituta (Agenzia Nazionale di Valutazione del Sistema Universitario e della Ricerca (ANVUR))", saopćili su iz udruženja.

Objasnili da to znači da svi radovi koji su objavljeni ili će biti objavljeni u časopisu "Acta Ilyrica" se u Italiji vrednuju kao radovi prve kategorije kategorije što je u Bosni i Hercegovini ekvivalent bazama Web of Science Master Journal List i Scopus.

"Ova vijest je posebno važna jer je Italija svjetsko središte za izučavanje klasične historije, arheologije i filologije. Na Schengen List University, koja se smatra vodećom svjetskom listom u rangiranju univerziteta, italijanski Univerziteti zauzimaju vodeće pozicije za navedene oblasti. Napominjemo da je La Sapienza je trenutno prva na listi Univerziteta za područje klasičnih studija", pojasnili su iz Bathinvsa.

Acta Illyrica je trenutno jedini časopis iz Bosne i Hercegovine iz oblasti humanistike koji je uspješno okončao evoulacijski postupak u spomenutoj državnoj agenciji u Italiji.

"Zahvaljujemo članu naše redakcije doc.dr. sc. Mattia Vitelli Casella sa Univerziteta u Bolonji na angažmanu da naša aplikacija bude urađena prema visokim standardima koje nameće Agenzia Nazionale di Valutazione del Sistema Universitario e della Ricerca (ANVUR)", naveli su na kraju.