Rad iz 1966. godine
74

Doktorska teza Stephena Hawkinga u šest dana pregledana više od dva miliona puta

Klix.ba
Foto: BBC
Foto: BBC
Doktorska teza poznatog britanskog astrofizičara Stephena Hawkinga pregledana je više od dva miliona puta u nekoliko dana otkako je postala dostupna javnosti.

Rad profesora Hawkinga iz 1966. godine na dan objavljivanja 23. oktobra ove godine bio je toliko popularan da je srušio izdavački odjeljak na websiteu univerziteta u Cambridgeu. Više od pola miliona ljudi je pokušavalo skinuti njegov rad pod nazivom "Svojstva univerzuma koja se šire".

"Ovo je daleko najčešće pregledavan rad kojeg imamo u univerzitetskom skladištu", rekao je zamjenik šefa komunikacija ovog univerziteta Arthur Smith.

Ranije su svi koji su željeli pročitati "Svojstva univerzuma koja se šire" morali platiti univerzitetskoj biblioteci 65 funti da skeniraju kopiju ili lično otići u biblioteku kako bi pročitali ovaj rad. Hawking je svoj dokument od 134 stranice napisao još kao 24-godišnji postdiplomac na univerzitetu u Cambridgeu na kojem radi od 1962. godine. On je kasnije napisao knjigu "Kratka povijest vremena", jedno od najutjecajnijih naučnih djela ikad objavljenih.

Univerzitet Cambridge se nada da će ovim ohrabriti i druge bivše akademike da svoje radove učine dostupnim javnosti, jer, kako je rekao Smith, zaključavanje znanja i informacija ne koristi nikome.