Čitaju okolinu i reaguju
0

DNK roboti mogli bi jednog dana šetati kroz naše tijelo

Sarajevo-x.com
Naučnici su stvorili mikroskopske robote iz DNK molekula koji mogu hodati, okretati se, pa čak i stvarati sitne proizvode na njihovoj vlastitoj proizvodnoj liniji nano-skale. Pionirski uređaji, opisani u magazinu Nature, mogli bi jednog dana dovesti do vojski hirurga-robota koji bi čistili ljudske arterije ili gradili komponente računara, piše Daily Mail.
U jednom od projekata grupe naučnika sa Univerziteta Columbia stvoren je pauk bot od samo četiri nanometra u promjeru. Usporedbe radi, to je oko 100.000 puta manje nego promjer vlasi kose.

Nano-pauk se kreće po stazi smjerom koji je unaprijed određen strukturom DNK. Za praćenje pokreta pauka, istraživači su su koristili specijalne mikroskope te došli do saznanja da roboti slijede četiri različite staze. Molekularni roboti su privukli veliki interes jer su programirani da čitaju svoju okolinu i reaguju na nju.

Naprimjer, oni bi mogli obilježiti ćelije koje su bolesne, ili kancergoene, a onda ih uništiti. Time bi se razlikovali od drugih 'DNK šetača' koji su bili razvijeni u prošlosti, ali programirani za svega nekoliko koraka.

Sljedeći korak koji je pred naučnicima je napraviti da se pauk brže kreće te da prati više naredbi i donosi više odluka.

U magazinu Nature se navodi kako su stručnjaci u odvojenoj studiji, u saradnji s njihovim kolegama s Univerziteta Columbia, izgradili prototip za molekularnu fabriku. Oni su koristili brojne DNK robote za skupljanje čestica zlata na različite načine i na osnovu različitih hemijskih naredbi.

"Ovo je prvi put da su sistemi nano-mašina, a ne pojedini uređaji, korišteni za izvođenje operacija, što čini ključni napredak u evoluciji DNK tehnologije", rekao je Lloyd Smith, sa Univerziteta Wisconsin u Madisonu.

Prema nekim podacima, blizu sedam milijardi eura je izdvojeno za istraživanja i razvoj nano proizvoda, za dobrobit zdravlja i okoliša.