Medicinska postignuća
78

Dječak iz Velike Britanije je prva osoba na svijetu kojoj je u lobanju ugrađen uređaj protiv epilepsije

B. R.
Neurostimulator Picotism koji se ugrađuje u ljudsko tijelo (Foto: BBC)
Neurostimulator Picotism koji se ugrađuje u ljudsko tijelo (Foto: BBC)
Oran Knowlson je prva osoba u svijetu, u čiju je lobanju ugrađen uređaj za borbu protiv epilepsije. Naime, ugrađen je neurostimulator koji je, slanjem električnih signala u mozak, epileptične napade kod ovog dječaka iz Velike Britanije smanjio za 80 posto.

Dječakova majka Justine je za BBC izjavila da je njen sin sretniji i da ima mnogo kvalitetniji život. Operacija ugrađivanja neurostimulatora je provedena u londonskoj bolnici Great Ormond Street, kada je Oran imao 12 godina, a sada ima 13 godina.

Oran ima oblik epilepsije koji je otporan na liječenje, a koji se pojavio kada je imao tri godine. Od tada je dnevno više epileptičnih napada. Oranova majka je u jesen prošle godine, prije operacije, napomenula da epilepsija dominira životom njenog sina. Prema njenim riječima, otela mu je djetinjstvo.

Osim toga, dječak ima autizam i poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD). No, kako je istakla Justine, epilepsija mu je bila najveća prepreka.

Oran je dio projekta CADET, tj. serije ispitivanja sigurnosti i učinkovitosti duboke moždane stimulacije u borbi protiv teške epilepsije. U ovaj projekat su uključeni spomenuta londonska bolnica te visokoškolske ustanove University College London, King's College Hospital i Univerzitet Oxford. Neurostimulator, nazvan Picotism, proizvodi britanska kompanija Amber Therapeutics.

Kako neurostimulator funkcionira

Epileptični napadi su uzrokovani abnormalnim naletima električne aktivnosti u mozgu. Uređaj - neurostimulator, koji emitira stalan impuls struje, ima za cilj da blokira ili poremeti nenormalne signale u mozgu. Ugrađivanje stimulatora u lobanju dječaka je izvedeno u oktobru prošle godine i trajalo je osam sati.

Operaciju je predvodio pedijatrijski neurohirurg Martin Tisdall. Ugrađene su dvije elektrode duboko u dječakov mozak dok se nije došlo do talamusa, ključne moždane stanice za prijenos neuronskih informacija. Prostor za grešku pri ugrađivanju elektroda bila je manja od jednog milimetra.

Krajevi provodnika bili su spojeni na neurostimulator. Ovaj uređaj je ranije korišten protiv dječije epilepsije, ali je tada ugrađivan u grudi, i to sa žicama koje su išle do mozga.

"Nadajmo se da će ovo istraživanje omogućiti da utvrdimo da li je duboka moždana stimulacija predstavlja učinkovit tretman protiv teškog oblika epilepsije, a radi se na razvoju nove vrste uređaja koja će posebno biti korisna kod djece jer je implantat u lobanji, a ne u grudima. Nadajmo se da će ovo smanjiti potencijalne zdravstvene komplikacije", objasnio je doktor Tisdall.

Među tim potencijalnim komplikacijama su infekcija nakon operacije i kvar neurostimulatora. Nakon jednomjesečnog oporavka od operacije, kod Orana je uključen neurostimulator. Nije mogao osjetiti kada je on uključen. Uređaj se može puniti svaki dan preko bežičnih slušalica dok dječak uživa u svakodnevnim aktivnostima.

Osim što se značajno smanjio broj samih napada, i kada se napadi dešavaju, oni su kraći i lakši. Dječaku od operacije do danas uopće nisu bili potrebni pomoć medicinske sestre ili učitelja koji su mu uvijek pri ruci. Kod još troje djece s Lennox-Gastaut sindromom, kao rijetkim epileptičnim sindromom, bit će ugrađeni neurostimulatori.

"Svijetla budućnost"

Stručnjaci namjeravaju osposobiti neurostimulator da u realnom vremenu reagira na promjene moždane aktivnosti, u pokušaju da onemogući epileptične napade. Justine je poručila da zahvaljujući neurostimulatori budućnost izgleda svijetlom. Svjesna je da ovaj uređaj ne znači potpuno izlječenje, već da je značajna pomoć.

Neurostimulator kompanije Amber Therapeutics se koristio i za liječenje pacijenata s parkinsonovom bolešću. Još jedan tip neurostimulatora, koji se ugrađuje u lobanju, koristi se u Sjedinjenim Američkim Državama također kod pacijenata koji imaju epilepsiju, piše BBC.