U utorak navečer
0

Discovery se spojio sa ISS-om iznad Australije

FENA
Foto: AFP/NASA
Foto: AFP/NASA
Američka letjelica Discovery u utorak navečer, po istočnoameričkom vremenu, pristala je uz dok Međunarodne svemirske stanice (ISS), na koju je dopremila posljednji par solarnih krila koja će osigurati puno napajanje strujom orbitalnog kompleksa.

Discovery i ISS spojili su se iznad Australije, na visini od 350 kilometara, objavila je Američka svemirska agencija NASA.

"Dobrodošli na svemirsku stanicu. Discovery, drago nam je da ste ovdje", rekao je Mike Fincke, zapovjednik ISS-a. Uz njega, misiju 'shuttlea' STS-119 koja je stigla s mjesec dana zakašnjenja, dočekali su inženjeri leta ISS-a Sandra Magnus i Juri Lončakov.

Nakon 121 dana na ISS-u, Sandra Magnus se s Discoveryem vraća na Zemlju, a na svemirskoj stanici ostat će astronaut Japanske svemirske agencije Koichi Wakata, prvi japanski astronaut član misije ISS-a.

Uz Wakatu i zapovjednika Leea Archambaulta, u posadi Discoverya su astronauti Tony Antonelli, Joseph Acaba, Steve Swanson, Richard Arnold i John Phillips, navodi NASA.

Prije pristajanja, Discovery je napravio okret od 360 stepeni, kako bi s ISS-a fotografirali termičku oplatu s donje strane letjelice. Više od 200 snimaka odmah je poslano na Zemlju, gdje će ih stručnjaci analizirati u potrazi za oštećenjima. Nakon tragedije letjelice Columbia, koja se 2003. raspala pri ulasku u atmosferu zbog oštećenja na termičkoj oplati, snimanje pri dolasku na ISS dio je rutinske procedure pristajanja.

Discovery će na ISS-u boraviti osam dana, dva manje od predviđenog, zbog odgoda kod lansiranja, a njegovi astronauti obavit će tri 'svemirske šetnje', umjesto planirane četiri.

Astronauti će do kraja ove sedmice montirati dva solarna krila dužine 35 metara, koja će uspostaviti simetriju na ISS-u, jer su od šest postojećih solarnih krila, četiri na jednoj, a dva na drugoj strani.

Solarna krila, vrijedna 300 miliona dolara, posljednji su veći segment ISS-a proizveden u SAD-u.

Discovery je dopremio i kritično važnu opremu za novi sistem recikliranja vode na orbitalnoj stanici, koji uključuje pretvaranje urina i kondenzovane vlage u pitku vodu. NASA želi da taj sistem proradi prije kraja maja, kada bi se posada ISS-a trebala povećati s tri na šest astronauta.

Discovery se mora odvojiti od orbitalne stanice do 26. marta, za kada je zakazano lansiranje ruskog svemirskog broda Sojuz, koji će na ISS dopremiti dva nova člana posade.