Nauka
0

Discovery ostaje u svemiru dan duže

NINA
Misija shuttlea Discovery bit će produžena za jedan dan kako bi se astronautima dalo više vremena da prebace zalihe na međunarodnu svemirsku stanicu, najavila je NASA.

Dužnosnici Američke agencije za istraživanja svemira kazali su novinarima da će posada shuttlea prebaciti na stanicu višak svoje opreme i zaliha, kao što su laptopi i uredski pribor.

Kako javlja Glas Amerike, dužnosnici su kazali da je Discovery, kako se čini, u dobrom stanju i da je spreman za povratak na Zemlju, nakon što su astronauti temeljito prekontrolisali 90 posto oplate shuttlea. Posada još uvijek pregledava preostale dijelove Discoveryja.

Ranije su astronauti dovršili prvu od tri planirane svemirske šetnje, tokom koje su testirali svoje tehnike za popravke na sistemu termalne zaštite.

NASA je saopštila da su testirane metode bile vrlo uspješne. Dužnosnici NASA-e su nedavno saopštili da je komad izolacijske pjene koji se odlomio s vanjskog spremnika za gorivo tokom lansiranja možda udario u krilo shuttlea, no da pri tome nije pričinjena značajnija šteta.

NASA je do daljnjega obustavila letove shuttlea, dok se ne riješe problemi s izolacijom.