Nauka
0

Discovery okončao posljednju misiju

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Svemirski šatl Discovery sletio je danas u Svemirski centar Kennedy, na Floridi, čime je okončao svoju 39. i posljednju misiju.

Discovery, svjetski rekorder po ukupnoj dužini svemirskih letova sa ljudskom posadom, je prva od tri letjelice ovog tipa koje će NASA penzionisati.

Šatl je današnjim slijetanjem okončao trinaestodnevnu misiju tokom koje je prevezao opremu i zalihe na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), čija gradnja će sa novim komponentama konačno biti završena. Ovaj objekat vrijedan je 100 milijardi dolara, a njegova gradnja započeta je 1998. godine.

SAD će trajno prizemiti svoju flotu svemirskih šatlova zbog visokih troškova njihovog održavanja i preusmjeravnja fondova na razvoj novog tipa svemirskih brodova, koji mogu da putuju na Mjesec, asteroide i druge destinacije.

Preostala dva šatla, Atlantis i Endevor obaviće svoje posljednje letove u aprilu i junu i isporučiti MSS-u magnetni spektometar vrijedan dvije milijarde dolara i nove zalihe.

Dva svemirska šatla izgubljena su u nesrećama. Chalenger se raspao poslije lansiranja 28. januara 1986. godine, a Columbia pri povratku u Zemljinu atmosferu 1. februara 2003. godine. U oba slučaja poginulo je po sedmoro astronauta.

SAD će nadalje koristiti ruske svemirske brodove za slanje astronauta na MSS, ali je Nasa spremna da u budućnosti kupi od komercijalnih kompanija svemirske letjelice koje mogu da ponesu ljude u svemir.