Studija američkih naučnika
0

Dinosaurusi su bili toplokrvne ubice

Sarajevo-x.com
Dinosaurusi su bili sličniji ljudskim bićima nego što se mislilo. Nisu to bili hladnokrvni reptili, već su imali snažan metabolizam koji im je omogućavao preživljavanje čak i u surovim uslovima, tvrde američki naučnici u novoj studiji.

Bića poput tyrannosaurus rexa imala su organizam sportista. Novi dokazi ukazuju da su ove antičke životinje bile toplokrvne, kao njihovi moderni potomci - ptice.

Predstava koju danas uglavnom imamo o njima je da su bili dosadno spori, međutim, ni to nije istina. Mnogo je vjerovatnije da su bili energični, agilni i aktivni.

Američki naučnici, predvođeni doktorom Hermanom Pontzerom sa Univerziteta Washington u St. Louisu, bazirali su svoja otkrića na procjeni energije koja je dinosauruse morala krasiti da bi se uopšte i micali, piše Telegraph.

Posljednji rezultati istraživanja doktora Pontzera, nakon analite fosila kostiju noge dinosaurusa, ukazuju da je količina energije potrebne za kretanje i trčanje snažno povezana sa dužinom nogu.

Izračunat je i stvarni volumen nožnog mišića koji se morao aktivirati pri kretanju.

Nakon proučavanja 14 različitih vrsta zaključeno je da je nemoguće da su dinosaurusi bili hladnokrvna bića, jer bi im čak i za jednostavne pokrete poput hodanja i trčanja trebalo i previše energije, a kamoli za hvatanje oskudne hrane.

Studija je objavljena u magazinu "Public Library of Science". U njoj je navedeno da su toplokrvnost i snažan metabolizam vjerovatno igrali i najvažniju ulogu u uspjehu dinosaurusa da prežive na Zemlji stotinama miliona godina.