Predak ptica?
0

Dinosaurus sa četvero krila pronađen u Kini

Sarajevo-x.com
Mogući izgled dinosaurusa
Mogući izgled dinosaurusa
Kineski naučnici otkrili su fosil dinosaurusa nalik na pticu sa četvero krila na leđima, javlja Reuters. Pronalazak je uočen na sjeveroistoku zemlje, a čini vezu koja je nedostajala u teoriji evolucije ovih bića u ptice.

U magazinu Nature naučnici su objavili da je fosil Anchiornis huxleyi iz perioda od prije 160 miliona godina dobro očuvan.

Fosil se sastoji od tijela dugog manje od 50 centimetara i lobanje koja ima oko šest centimetara, istakao je Xing Xu sa Kineske akademije nauka iz Pekinga.

"Ovi pronalasci sugerišu da su ptice nastale od malih dinosaurusa sa četvero krila prije oko 160 miliona godina", kaže Xu. "To je veza između tipičnih theropoda (dinosaurusa sa dva prednja ekstremiteta) i ptica."

Dugo perje, istakao je on, prekrivalo je ruke i rep životinje, ali i njena stopala. To bi moglo značiti prelaznu fazu u pretvaranju u ptice.

Ovaj proces i dalje je prilično nepoznat nauci zbog nedovoljnog broja sačuvanih fosila. Mnogi naučnici su uvjerenja da su se dinosaurusi nalik na ptice pojavili prekasno da bi bili njihovi stvarni preci.

Kineski stručnjaci vjeruju da je ovaj fosil najstariji dinosaurus nalik na pticu ikad pronađen.