Nauka
0

Dijetalni sokovi opasni po zdravlje

Sarajevo-x.com
Bostonska studija pokazuje da su dijetalni bezalkoholni sokovi uprkos sloganima o njihovoj neštetnosti i maloj količini šećera izuzetno opasni po zdravlje. Naime, stručnjaci sa Univerziteta Boston tvrde da ovi dijetalni napici pospješuju razvoja dijabetesa i nekih kardiovaskularnih bolesti.

"Rezultati naše studije jesu novi i postavljaju sasvim nove teorije, ali oni nikako nisu iznenađujući“, izjavio je za Reuters dr. Ramachandran Vasan, autor studije.

Studija je obuhvatila 6.000 pacijenta koji su prije početka istraživanja podvrgnuti sistematskom pregledu koji je utvrdio njihovo dobro zdravstveno stanje. Pokus je trajao četiri godine, a krajnji ishod je pokazao da ljudi koji su tokom tog period pili barem jedan dijetalni napitak dnevno, postali su za 44% podložniji srčanim oboljenjima i dijabetesu u odnosu na one koji nisu konzumirali ove napitke.

Jedno od mogućih objašnjena za ovakve rezultate jeste da dijetalna pića izazivaju glad za slatkim kod svojih konzumenta. "Debate oko mogućih objašnjenja još uvijek su u toku“, naglasio je Vasan.