VIDEO
/
Digitalne kockice leda prate unos alkohola

Klix.ba
11.1.2013. u 15:57
16
5
Digitalne kockice leda prate unos alkohola
16
Student sa Instituta za tehnologiju u Massachusettsu (MIT) je osmislio i dizajnirao digitalne kockice leda koje mogu detektovati ukoliko je neko popio previše alkohola.


Dhairya Dand je razvio proizvod koji upozorava korisnika ukoliko popije previše alkohola ili ukoliko popije puno u kratkom vremenskom roku.

Dand je došao na ovu ideju nakon što je na jednoj zabavi popio previše alkohola i probudio se u bolnici, gdje mu je dijagnosticirano trovanje alkoholom.

Kako kaže Dand, kockice su napravljene od želea, a u njima se nalaze infracrveni transmiteri, akcelerometri i LED svjetiljke koje mijenjaju boju od zelene, preko žute do crvene, u zavisnosti od toga koliko alkohola pijete.

Akcelerometri mjere količinu gutljaja i prave procjenu količine alkohola u krvi korisnika. Ukoliko korisnik nastavi piti i nakon što se upali crveno svjetlo, kockica će poslati poruku prijateljima korisnika sa upozorenjem.

"Sjećam se da samm popio tri pića. Sedam sati kasnije sam se probudio u bolnici. Tri sedmice nakon toga sam napravio kockice koje svijetle u ritmu muzike. Električni krugovi prate vrijeme i broj gutljaja", kaže Dand.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: