{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Desetodnevni boravak pod morem u sklopu priprema astronauta

N
20.7.2004. u 10:03
0
0
Desetodnevni boravak pod morem u sklopu priprema astronauta
0
Desetodnevni boravak pod morem u sklopu priprema astronauta
Aquarius
John Harrington i Doug Willock, dvojica budućih astronauta, provest će u okviru priprema za letove na Mars 10 dana na 27 metara dubine pod morem gdje će sudjelovati u izgradnji podvodne istraživačke stanice.
Smatra se da bi boravak u sredini s ekstremnim opasnostima, kao što su velike morske dubine, bio veoma koristan za njihove buduće misije.

Trenutno se nalaze u bazi Aquarius, koja podsjeća na podmornicu veličine vagona. Izgrađena je 1987. na 5,5 km od otočića Key Largo na Floridi i jedina je od aktivnih podvodnih baza.

Podvodna obuka astronauta, pod vodstvom američke agencije za svemirska istraživanja NASA-e, dobila je ime Nemo, a započela je 12. i završit će se 21. jula, prenijela je agencija AFP.

Na velikim dubinama vladaju uvjeti koji se mogu usporediti s onim u svemiru, odnosno u oba slučaja sve operacije trebaju završiti u određenom vremenu te je neophodna velika preciznost i koordinacija, baš kao i u svemiru.

To je dobra prilika da se prouči utjecaj mikrogravitacije na ljudsko tijelo i mogućnosti izlječenja eventualnih poremećaja.

Astronauti će tom prilikom isprobati i nova odijela s nitima od srebra, koje se smatra antibakterijskim, i koja će možda nositi u svemiru. Oni dnevno izvan podvodne stanice Aquarius, koja je manja od međunarodne svemirske stanice, provode oko četiri sata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: