{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Desetodnevni boravak pod morem u sklopu priprema astronauta

N
NINA
20.7.2004. u 10:03
0
0
Desetodnevni boravak pod morem u sklopu priprema astronauta
0
Desetodnevni boravak pod morem u sklopu priprema astronauta
Aquarius
John Harrington i Doug Willock, dvojica budućih astronauta, provest će u okviru priprema za letove na Mars 10 dana na 27 metara dubine pod morem gdje će sudjelovati u izgradnji podvodne istraživačke stanice.
Smatra se da bi boravak u sredini s ekstremnim opasnostima, kao što su velike morske dubine, bio veoma koristan za njihove buduće misije.

Trenutno se nalaze u bazi Aquarius, koja podsjeća na podmornicu veličine vagona. Izgrađena je 1987. na 5,5 km od otočića Key Largo na Floridi i jedina je od aktivnih podvodnih baza.

Podvodna obuka astronauta, pod vodstvom američke agencije za svemirska istraživanja NASA-e, dobila je ime Nemo, a započela je 12. i završit će se 21. jula, prenijela je agencija AFP.

Na velikim dubinama vladaju uvjeti koji se mogu usporediti s onim u svemiru, odnosno u oba slučaja sve operacije trebaju završiti u određenom vremenu te je neophodna velika preciznost i koordinacija, baš kao i u svemiru.

To je dobra prilika da se prouči utjecaj mikrogravitacije na ljudsko tijelo i mogućnosti izlječenja eventualnih poremećaja.

Astronauti će tom prilikom isprobati i nova odijela s nitima od srebra, koje se smatra antibakterijskim, i koja će možda nositi u svemiru. Oni dnevno izvan podvodne stanice Aquarius, koja je manja od međunarodne svemirske stanice, provode oko četiri sata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: