Nenadoknadiva šteta
105

Desetljeća naučnog rada u Švedskoj propala nakon što se pokvario zamrzivač

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Uzorci istraživanja prikupljani desetljećima na švedskom medicinskom univerzitetu uništeni su kada se pokvario zamrzivač tokom božićnih praznika, saopćio je institut.

Uzorci su pohranjeni u spremnicima hlađenim tekućim dušikom, na temperaturi od -190 stepeni, u Karolinska Institutet (KI) u Stockholmu. KI je dom Nobelove skupštine koja ima zadatak odabrati dobitnika Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu.

Negdje između 22. i 23. decembra došlo je do prekida u opskrbi tekućim dušikom 16 kriogenih spremnika, a dok spremnici mogu izdržati četiri dana bez dodatnog tekućeg dušika, ostali su bez njega pet, što je dovelo do uništenja uzoraka iz više institucija.

Matti Sällberg, dekan južnog kampusa KI-a, rekao je u ponedjeljak: "To se dogodilo u vjerojatno najgore vrijeme koje se može zamisliti u Švedskoj, samo jedan dan prije Badnjaka." Incident je prijavljen policiji, dodao je univerzitet.

Neki su mediji izvijestili da je procijenjena vrijednost izgubljenih uzoraka oko 500 milijuna kruna (37 miliona funti). Sällberg je rekao da nije napravljena službena procjena vrijednosti izgubljenih uzoraka, ali je rekao da se lako radi o milionima.

"Najteže su pogođeni oni koji istražuju leukemiju, oni su prikupljali uzorke od pacijenata tokom čak 30 godina", dodao je.

Na univerzitetu je pokrenuta interna istraga i unatoč tome što nema naznaka sabotaže, incident je prijavljen i policiji.

"Trenutno nema naznaka da je to bilo zbog vanjskog utjecaja, ali policijski izvještaj je napravljen da pokrije sve osnove", rekao je Sallberg.

Svi su uzorci bili isključivo za istraživanje kako ne bi utjecalo na brigu o trenutnim pacijentima, ali su bili namijenjeni za korištenje u budućim istraživanjima.

"Ovo su uzorci koji su bili predmet opsežnih studija i postojali su planovi za još studija", rekao je Sallberg.