Nauka
1

Deloitte: Istraživanje o zaštiti digitalne imovine

FENA
Više od polovine svjetskih medijskih, telekomunikacijskih i tehnoloških kompanija doživjele su u proteklih 12 mjeseci napade na vlastitu informacijsku sigurnost, pokazuje istraživanje konsultantsko-revizorske kuće Deloitte.

Trećina tih napada rezultirala je značajnim finansijskim gubicima, a više od 50 posto od ukupnog broja napada došlo je iz internih izvora, odnosno od vlastitih zaposlenika.

Istraživanje "Zaštita digitalne imovine" koje je Deloitte proveo među 150 firmi, pokazuje kako je oslanjanje na digitalne informacije i tehnologiju TMT sektor učinilo vrlo osvjetljivim na napade.

Deloittov direktor za TMT sektor u odjelu Upravljanje rizicima Mike Maddison kako se sve usluge i proizvodi u ovom sektoru, od glasovne telefonije do najgledanijih televizijskih programa, danas stvaraju i prenose nizovima nula i jedinica (digitalnom tehnologijom) što povećava izloženost ovih kompanija napadima na informatičku sigurnost i krađama podataka.

Sadržaji kojima se bave medijske kompanije predmet su ilegalnog skidanja i krivotvorenja, dok telekomunikacijski operateri sve više predstavljaju put do digitalnog doma i ureda.

Samo četiri posto ispitanika vjeruje da poduzima dovoljne mjere informacijske sigurnosti, a među glavnim ograničenjima poboljšanja sigurnosti i smanjenja rizika, navode finansijska ograničenja i nedovoljnu podršku top menadžmenta.