Nauka
0

Delfini iz rijeke Yangtze ipak nisu izumrli?

Sarajevo-x.com
Ugrožena vrsta delfina iz rijeke Yangtze, za koju se vjerovalo da je u potpunosti izumrla čovjekovom krivicom, čini se da ima još poneki primjerak svoje vrste na našoj planeti. Naučnici su nedavno proveli par mjeseci tražeći "baji" delfine, ali bez uspjeha pa je ta vrsta proglašena izumrlom, no jedan amaterski snimak pokazuje drugačije.

Naučnici su nedavno izjavili kako njihovi višesedmični napori da pronađu "baji" delfine karakteristične za rijeku Yangtze, nisu urodili plodom. Medijski vrlo popraćeno, naučnici su tu vrstu delfina proglasili izumrlom, prenosi BBC.

Međutim, na istoku Kine jedan je čovjek ugledao kako "nešto veliko skače iz vode u vis", pa je uzeo svoju kameru i snimio. Nakon analiza kineskih biologa, ustanovljeno je da se vrlo vjerovatno radi o "baji" vrsti delfina - koja je proglašena izumrlom zbog čovjekovog utjecaja.

Ipak, zbog amaterskog snimka i veće udaljenosti životinje, naučnici nisu mogli sa sigurnošću utvrditi da je to zaista "baji" delfin, ali su zaključili da se ponaša i izgleda kao jedan od te vrste.

No čak i kad bi se taj delfin pronašao i odnio na sigurno mjesto, nije sigurno da će njihova vrsta uspjeti. Ali u slučaju da ga pronađu, naučnici će svakako pokušati da održe tu vrstu vještačkim putem.

Godine 1997. samo je 13 "baji" delfina uočeno u rijeci Yangtze, a po svim prilikama, moguće je da je snimljeni delfin posljednji od svoje vrste.