Naučnici i aktivisti jednoglasni
0

Delfine treba posmatrati kao osobe i zaštititi njihova prava

Sarajevo-x.com
Delfini su toliko inteligentni da ih treba prihvatiti kao "osobe" i dati im prava, tvrde stručnjaci.

Koalicija naučnika, filozofa i boraca za prava životinja je usaglasila izjavu o pravima delfina za koju se nadaju da će jednog dana postati dio zakonske regulative. Njom će biti onemogućeno držanje delfina u zoološkim vrtovima i vodenim parkovima te lov.

Kitovi će također dobiti određena prava, rečeno je na godišnjoj konferenciji u Vancouveru, koju je organizovala Američka asocijacija za unapređivanje nauke.

Promatranje kitova na njihovim "putovanjima" će biti regulisano posebnim pravima o poštivanju privatnosti, dok će naftna preduzeća morati voditi računa o ovim životinjama pri eksploataciji nafte.

"Naučni dokazi su sada dovoljno jaki da podržavaju tvrdnju da su delfini kao i ljudi samosvjesna i inteligentna bića s osjećajima i osobnošću. Prema tome, treba ih posmatrati kao osobe i zabraniti njihovo povređivanje, ubijanje i zatočeništva", kažu stručnjaci, prenosi Daily Mail.

Koalicija ističe da se mora zaštiti pravo na život delfina i kitova, kao i da niko nema pravo da ih posjeduje ili ugrožava njihova prava. U usporedbi s tjelesnom težinom, delfin ima drugi najveći mozak na planeti, odmah nakon ljudi. Na konferenciji u Vancouveru se moglo čuti da imaju tako razvijenu svijest da se mogu prepoznati u ogledalu. Tu su i primjeri kada delfini pomažu ribarima usmjeravajući jato riba prema njima, tako da im postanu lak plijen, ali i mnogi drugi primjeri. Sada je na ljudima da ih zaštite.