Svaka čast
233

Dejan Milošević i Vanes Mešić dobitnici prestižnog priznanja Američkog društva fizičara

D. Be.
Profersori fizike dr. Dejan Milošević i dr. Vanes Mešić sa Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu dobitnici su prestižnog priznanja Američkog društva fizičara.

U konkurenciji 88.600 aktivnih recenzenata iz cijelog svijeta, odabrani su na spisku od 143 istaknuta recenzenta Američkog društva fizičara i ova dva bosanskohercegovačka fizičara.

"Jednostavno respekt! Nauka živi u Bosni i Hercegovini, ulažimo u njen dodatni razvoj", napisao je dr. Edhem Čustović koji je ovu informaciju podijelio s javnošću na svom Facebooku.

Predsjedavajući Savjeta za nauku i umjetnost Univerziteta u Sarajevu, akademik prof. dr. Dejan Milošević, redovni profesor na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta, prije dvije godine je uvršten na listu 2 posto najcitiranijih naučnika u cijelom svijetu.

Prof. Milošević uvršten je među nabolje naučnike u dvije kategorije - uticaj naučnika tokom cjelokupne karijere, kao i uticaj u toku 2020. godine.

Milošević je doživotni član Američkog fizičkog društva, član Američkog optičkog društva i član Društva fizičara u Bosni i Hercegovini.

Recenzent je za više od 30 međunarodnih časopisa i za međunarodne naučne agencije kao što su U.S. Department of Energy, Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG), Special

Research Program (SFB) Austria, Aarhus Institute for Advances Study (AIAS) itd.

Vanes Mešić je redovni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu te Šef Odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta.