Dječak genije
1.9k

Dejan Lukić je čudo od djeteta: Patentirao satelit za svemir koji je prihvatila NASA

S.H.P.
Foto: RTRS
Učeniku osmog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u Bosanskom Brodu 13-godišnjem Dejanu Lukiću Američka svemirska agencija (NASA) prihvatila je projekt nano satelita. Još kao petogodišnji dječak samostalno je radio na računaru, a ljubav prema nauci prenio mu je njegov djed, inžinjer elektrotehnike Milenko Ždrnja.

Ovaj satelit omogućit će bržu internet konekciju i mobilnu komunikaciju.

"Riječ je o satelitu za komunikaciju, odnosno satelitu za internet i mobilni prijenos podataka pravljen po CAT sistemu. Satelit može da pruži brzine konekcije 230-600GB/s (prema najnovijim kalkulacijama). Ideju za ovakav satelit imam još od 2016. godine, ali tada nisam znao da postoji NASA Launch initiative program, tek ove godine sam saznao da NASA mladima pruža lansiranja njihovih nano satelita", počeo je za Klix.ba svoju priču Lukić.

Nakon tog saznanja Dejan je našao NASA-in konkurs i prijavio se, a to nikome nije rekao. Među 705 učesnika iz cijelog svijeta prihvaćena je Lukićeva ideja i tako je postao najmlađi učesnik kojem je odobren projekt nano satelita.

"Trenutno radim na softveru za satelit. Projekt se mora završiti do maja 2020. godine, a njegovo lansiranje će biti najvjerovatnije 25. maja 2020. Naziv satelita je 'OberonSAT A1'. Dao sam mu naziv po jednom Uranovom mjesecu", rekao je.

Cijena izrade satelita koštat će oko 20 hiljada maraka, a NASA plaća samo dozvole za kontrolu satelita i lansiranje. Nada se da će dobiti pomoć od Općine Brod, ali i od zainteresiranih sponzora.

Koliko je ovaj projekt značajan za društvo u cjelini govori i podatak da se Lukiću za saradnju obratio i njemački telekom.

"Nedavno mi se javila njemačka kompanija Deutsche Telekom. Žele da unajme web prostor kada bude lansiran. Također žele da ga koriste za svoj internet kako bi mogli svojim korisnicima pružiti veće brzine", objasnio je.

Osim što je patentirao satelit za svemir, Lukić je patentirao i hibridnu raketu.

"Patentirao sam raketni hibridni motor, motor koji koristi solidno (odnosno čvrsto) i tečno gorivo kako bi pružio potisak od 54kN (oko 5,5 tona). Nije štetan po okolinu jer 90 posto sagorijevanja je vodena para", kazao je.

Budući da su ga mediji ovih dana prozvali genijem i čudom od djeteta, Lukić kaže kako mu je taj nadimak malo čudan jer sebe ne smatra genijem. Ljubav prema nauci, kako nam je kazao, naslijedio je od djeda koji je inžinjer elektrotehnike i njegove majke.

"Omiljeni naučnici su mi Nikola Tesla, Stephen Hawking i Elon Musk. Najdraži od njih mi je Elon Musk, on još uvijek nema zvanje naučnika, ali je blizu toga. On je osnivač Tesla Motorsa, SpaceX-a i još sedam drugih kompanija. On zajedno sa SpaceX-om pravi rakete koje se same vraćaju na Zemlju nakon leta u svemir i to spušta cijenu putovanja u svemir", kazao je.

U budućnosti se Lukić planira baviti astronomijom i elektrotehnikom, no najprije planira upisati i završiti aeronautičku srednju školu, zanimanje pilot s elektrotehnikom.