Nauka
0

Darwinove teorije i nakon 150 godina unose nemir

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Razgovori i naučni sastanci će sljedećeg mjeseca otpočeti seriju događaja u trajanju od osamnaest mjeseci kako bi proslavili utjecaj i dugotrajno nasljeđe Charlesa Darwina, čije teorije o evoluciji i dalje izazivaju kontraverze 150 godina pslije.

U julu 1858. godine naučni radovi Darwina i kolege naučnika Alfreda Wallacea o razvoju životinja su bili predstavljeni u Linnean Societyju u Londonu predstavivši posljednji krik naučnih saznanja.

"Bilo je veoma malo reakcija tada u prostoriji", izjavila je bibliotekarka Lynda Brooks, "prava buka je nastala tek kad je Darwin naredne godine objavio O porijeklu vrste".

Društvo, koje sebe ponosno smatra nosiocem ekpertize za oblast historije prirode, će 1. jula ove godine održati sastanak na kojem će se raspraviti koliko se naučno razumijevanje kontraverznih teorija razvilo od tada.

Proslave će pokriti tri značajna događaja u životu stidljivog naučnika koji je potresao svijet.

U februaru 2009. godine bit će 200. godišnjica Darwinovog rođenja a sljedećeg novembra 150. godišnjica od nastanka "O postanku vrste".

Darwin, koji je znao kakvu će reakciju izazvati, se godinama skrivao u sjeni prije nego je odlučio objaviti teorije utemeljene na principima prirodne selekcije.

Darwinovi strahovi su bili razložni. Osuđen je od strane naučne i religijske zajednice tog vremena.

Jedna poznata karikatura prikazuje naučnika sa tijelom majmuna, dok je ljude ljutila mogućnost da možda vode porijeklo od majmuna i da nisu bili stvoreni na sliku i priliku Boga.

Njegove teorije i danas odbijaju, uglavnom, kreacionisti u SAD-u, a manje su dobrodošle i na Bliskom Istoku.

Čak je i u Britaniji anketa 2006. godine pokazala da samo 48% ljudi vjeruje u Darwinovu teoriju evolucije.

Osamnaestomjesečni događaji, koji, između ostalog, uključuju izložbe i seminare u londonskom Natural History muzeju, koluminirati će naučnim sastancima na trodnevnoj konferenciji u Egiptu u novembru 2009. godine, objavio je Reuters.