Nova knjiga
0

Darwinova teorija motivirana željom za ukidanje ropstva

Sarajevo-x.com
Charles Darwin, naučnik čije su teorije kamen temeljac moderne biologije, prema novoj knjizi "Darwin's Sacred Cause", ustrajao je na svom poznatom istraživanju koje se u njegovo vrijeme smatralo izdajničkim i skandaloznim, motiviran željom da u svijetu iskorijeni ropstvo.

Historičari Adrian Desmon i James Moore prikupili su nove dokaze koji otkrivaju kako se engleski naučnik s velikom strašću protivio ropstvu, te kako se iza njegovog danas svima dobro poznatog rada kriju moralni stavovi.

Naime, privatne zabilješke i pisma koje je ovaj naučni dvojac pronašao zapravo otkrivaju kako su Darwinovi stavovi o ropstvu bili mnogo snažniji nego što se to ranije mislilo. Notesi u kojima je bilježio svoje misli i otkrića tokom petogodišnjeg putovanja na HMS Beagleu, na kojem je prvi put počeo razvijati svoju slavnu teoriju o prirodnoj selekciji, u detalje opisuju njegovo gađenje ropstvom kojem je svjedočio u Južnoj Americi.

Historičari su također pronašli pisma Darwinovih sestara, rođaka i ujni koja jasno ukazuju na činjenicu da su članovi ove porodice bili veoma aktivni abolicionisti. Poznato je i da su djed i ujaci Charlesa Darwina također bili ključni pripadnici pokreta koji se borio za ukidanje ropstva.

U svojoj novoj knjizi "Darwin's Sacred Cause", Desmon i Moore tvrde da je Darwin, između ostalog, posebno naglašavao kako čovjek potječe od majmuna kako bi svima pokazao da su sve rase jednake i pobio tvrdnje onih koji su insistirali na tome da su crnci drugačija i inferiornija vrsta od ljudi svijetle puti.

"Mi ne pokušavamo sve Darwinove radove objasniti njegovom strašću za emancipacijom, ali mi tvrdimo da mu je njegova strast za rasnom jednakosti dala dovoljno hrabrosti i snage da govori o tada veoma kontroverznoj i opasnoj temi", objasnio je u razgovoru za Daily Telegraph James Moore, profesor sa britanskog Univerziteta Open.

Sljedećeg mjeseca bit će obilježena 200. godišnjica Darwinove smrti, a u novembru naučnici će proslaviti 150 godina od objave njegovog djela koje je šokiralo svijet "The Origin of Species".