Danas se prvi put u historiji objavljuje fotografija crne rupe

Klix.ba
10.4.2019. u 08:25
14
99
Danas se prvi put u historiji objavljuje fotografija crne rupe
14
Danas se prvi put u historiji objavljuje fotografija crne rupe Ilustracija: Shutterstock
Astronomi tvrde da u centru naše galaksije postoji velika crna rupa, nazivaju je Sagittarius A* i ima masu četiri miliona puta veću od Sunca. Do sada niko nije vidio kako ona izgleda, niti kako izgleda bilo koja druga crna rupa, ali bi se to danas moglo promijeniti, prenosi Vox.
Danas će astronomi održati konferenciju gdje će prikazati rezultate pokušaja fotografisanja supermasivne crne rupe. Ovaj događaj bit će dostupan na njihovom YouTube kanalu.

Naučnici će prikazati fotografiju crne rupe u galaskiji M87 ili spomenutu Sagittaius A*. Naime, obje su predmet posmatranja i izučavanja Event Horizon Teleskopa ili EHT-a.

Još uvijek nije u potpunosti jasno šta će nam tačno otkriti. Postoji razlog zašto još uvijek nismo vidjeli fotografiju crne rupe, pa i one u centru naše galaksije. Naime, uprkos svojoj velikoj masi, ova rupa je ustvari mala i okružena velikom količinom gasa i vrtložnog materijala. Naučnici fotografisanje ove rupe porede s fotografisanjem DVD diska na površini mjeseca, tj. ukoliko to želite uraditi, bit će vam potreban veliki teleskop.

Također, crne rupe su gotovo nevidljive zbog svog negativnog utjecaja na svjetlost (usisavaju je) pa će se naučnici fokusirati na njeno okruženje, tačnije svjetlost i materiju koja se nalazi u njenoj najbližoj orbiti i koji će prikazati "obrise" crne rupe, odnosno horizonta događaja.

Horizont događaja je sfera koja okružuje crnu rupu i iz koje ne može izaći ni svjetlost ni materija.

Ako rupu Sagittarius A* uporedimo s Mjesecom, vidjet ćemo da je vizuelno 37,2 miliona puta manja od njega te je naučnicima za idealno fotografisanje potreban teleskop veličine planete Zemlje.

Stvarna veličina crne rupe može se opisati kao jedna tačka, odnosno singularitet, ali njena gravitaciona moć je dovoljno velika da na okupu drži cijelu galaksiju.


Komentari (99)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: