{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Da li se Adolf Hitler zaista ubio?

S
28.9.2009. u 11:57
0
21
Da li se Adolf Hitler zaista ubio?
0
Da li se Adolf Hitler zaista ubio?
Nakon što je DNK analiza pokazala da je lobanja, za koju se vjerovalo da je pripadala Adolfu Hitleru, zapravo ženska, porasle su sumnje u način smrti nacističkog vođe. Postoji mogućnost da se Hitler nije ubio pucajući si u glavu, pa čak ni da je preminuo u bunkeru koji je predstavljao njegovo skrovište.
Analizirana lobanja pripadala je nepoznatoj ženi mlađoj od 40 godina, a naučnici i historičari našli su se pred novim iskušenjima u određivanju smrti zloglasnog njemačkog lidera. Dosad se vjerovalo da je izvršio samoubistvo pucanjem u glavu, nakon što je popio cijanid, 30. aprila 1945., izbjegavajući zarobljavanje.

Lobanja sa rupom na sebi jedini je ostatak Hitlerovog tijela, a čuvana je u Rusiji.

TV program History Channel prikazao je dokumentarac nazvan "Hitler's Escape" (Hitlerov bijeg) u kojem tvrde da lobanja nije njegova. Nacistički vođa u trenutku smrti imao je 56 godina. Očuvana lobanja analizirana je na Univerzitetu Connecticut u SAD-u.

Arheolog Nick Bellantoni i njegove kolege ne vjeruju ni da je lobanja mogla pripadati Hitlerovoj ljubavnici Evi Braun, s obzirom da nema dokaza da se ona upucala.Novi pronalasci oživjeli su vjerovanje u teoriju zavjere kojom se tvrdi da Hitler nije umro 1945. već da je preživio pad Trećeg rajha i odletio u Južnu Afriku ili negdje drugo. Sljedbenici ove teorije smatraju da su sovjetske snage po dolasku u njegov bunker pronašle samo tijelo dvojnika.

Rusi, na drugoj strani, ističu da su kosti vilice koje su u savršenom stanju dokaz da je to zaista Hitlerova lobanja. Pozivaju se na izvještaj njegovog zubara koji je potvrdio autentičnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: