History Channel
0

Da li se Adolf Hitler zaista ubio?

Sarajevo-x.com
Nakon što je DNK analiza pokazala da je lobanja, za koju se vjerovalo da je pripadala Adolfu Hitleru, zapravo ženska, porasle su sumnje u način smrti nacističkog vođe. Postoji mogućnost da se Hitler nije ubio pucajući si u glavu, pa čak ni da je preminuo u bunkeru koji je predstavljao njegovo skrovište.

Analizirana lobanja pripadala je nepoznatoj ženi mlađoj od 40 godina, a naučnici i historičari našli su se pred novim iskušenjima u određivanju smrti zloglasnog njemačkog lidera. Dosad se vjerovalo da je izvršio samoubistvo pucanjem u glavu, nakon što je popio cijanid, 30. aprila 1945., izbjegavajući zarobljavanje.

Lobanja sa rupom na sebi jedini je ostatak Hitlerovog tijela, a čuvana je u Rusiji.

TV program History Channel prikazao je dokumentarac nazvan "Hitler's Escape" (Hitlerov bijeg) u kojem tvrde da lobanja nije njegova. Nacistički vođa u trenutku smrti imao je 56 godina. Očuvana lobanja analizirana je na Univerzitetu Connecticut u SAD-u.

Arheolog Nick Bellantoni i njegove kolege ne vjeruju ni da je lobanja mogla pripadati Hitlerovoj ljubavnici Evi Braun, s obzirom da nema dokaza da se ona upucala.

Novi pronalasci oživjeli su vjerovanje u teoriju zavjere kojom se tvrdi da Hitler nije umro 1945. već da je preživio pad Trećeg rajha i odletio u Južnu Afriku ili negdje drugo. Sljedbenici ove teorije smatraju da su sovjetske snage po dolasku u njegov bunker pronašle samo tijelo dvojnika.

Rusi, na drugoj strani, ističu da su kosti vilice koje su u savršenom stanju dokaz da je to zaista Hitlerova lobanja. Pozivaju se na izvještaj njegovog zubara koji je potvrdio autentičnost.