Nauka
0

Da li je zaista otkrivena grobnica Isusa i njegove porodice?

Sarajevo-x.com
Grobnica u kojoj su pronađeni kameni lijesovi
Grobnica u kojoj su pronađeni kameni lijesovi
Navodno otkriće grobnice Isusa i njegove porodice predstavlja jedno od najvažnijih arheoloških otkrića u historiji, a opet je svijet nevjerovatnu priču dočekao bez puno buke i sa dosta nevjerice, piše The Guardian.

To se opet ne može reći za poznate filmaše koji su objeručke zgrabili svoj trenutak slave. James Cameron, producent dokumentarca o otkrivenoj grobnici Isusa i njegove porodice, čak je izjavio kako “veće od ovoga ne može biti”.

Ideja za dokumentarac došla je nakon dešifrovanja imena na jednostavnim kamenim lijesovima, otkrivenim prije 27 godina, među kojima su bila navedena imena Isusa, njegove majke Marije, njegove supruge Marije Magdalene i njihovog sina Jude.

[SLIKA]1[/SLIKA]Iako je Cameron izjavio kako su njihove tvrdnje podržane rezultatima DNK testa, stručnjaci i to stavljaju pod upitnik. On također tvrdi da su izgledi da se zaista radi o Isusovoj grobnici 600 : 1.

Naime, oni su uz pomoć DNK analize uspjeli utvrditi da su osobe u lijesovima sa imenima Isusa i Marije Magdalene bile muž i žena. Međutim, stručnjaci tvrde da njihovi rezultati sadrže samo informacije o DNK naslijeđenoj od majke, dok bi to zapravo moglo značiti da su te dvije osobe bile ustvari brat i sestra, posmatrano sa linije oca, a ne muž i žena te da to sa sigurnošću nikad neće moći utvrditi.

Arheolog David Mevorah tvrdi kako su ta imena bila sasvim uobičajena u to vrijeme i kao primjer navodi činjenicu da je do sada pronađen oko 71 posmrtni kovčeg iz tog perioda sa imenom Isusa.

Drugi izraelski arheolog Amos Kloner potvrdio je kako nema nikakvih naučnih dokaza da se zaista radi o posmrtnim ostacima Isusa i njegove porodice, iako niko ne dovodi u pitanje niti imena napisana na grobnici niti period iz kojeg potiču. Dilema ostaje samo način na koji se oni tumače svijetu.

Za one koji žele saznati na koji način je James Cameron protumačio neobično arheološko otkriće, dokumentarac pod nazivom “Izgubljena grobnica Isusa” svjetsku i američku premijeru doživjet će u nedjelju u 21.00h na Discovery Channelu.

Vezani članci