Istraživanje
0

Da li je zaista moguće liječiti molitvom?

Sarajevo-x.com
Molitva zaista može pomoći u liječenju bolesnika, otkrila je međunarodna studija. Naučnici tvrde da je molitva posebno učinkovita ukoliko osoba koja moli stoji u blizini bolesnika.

Studija koju je predvodio tim naučnika na čelu sa profesoricom vjeronauke Candy Gunther Brown sa Univerziteta Indiana pokazala je da se sluh i vid kod pacijenata umnogome popravio nakon što su se iscjlitelji molili za njihovo ozdravljenje.

Jedna starija osoba koja je učestvovala u studji kazala je kako ranije nije mogla vidjeti kada bi joj neko pokazao dva prsta pred okom, no njeno se stanje popravilo nakon što joj je iscjelitelj stavljao ruke preko očiju a zatim se manje od jedne minute molio. Navodno, nakon toga mogla je jasno vidjeti konture šake i prstiju pred očima.

Iako naučnici koji su proveli studiju tvrde da su dokazali da molitva pomaže u liječenju, eksperti Nacionalnog sekularnog društva (NSS) ovo istraživanje su okarakterisali sumnjivim.

"Ovo je veoma sumnjiva studija bazirana na nejasnim rezultatima i nemoguće ju je provjeriti. Prilično je očita vjerska motivacija tako da ne možemo reći da se radi o nepristrasnoj studiji", kazao je Terry Sanderson, predsjednik NSS-a.

On je dodao i to da su sve dosadašnje studije u kojima se tvrdi da je molitva ljekovita neučinkovite ili čak kontraproduktivne.

No, profesorica Brown tvrdi da moć molitve zaista djeluje.

U studiji su učestvovali pacijenti iz ruralnih dijelova Mozambika koji su imali probleme sa sluhom ili vidom, a slična studija je provedena u Brazilu.

Ipak Sanderson tvrdi da studija zapravo predstavlja vjersku propagandu i da se na ovaj način iskorištava očaj ljudi koji žive u dubokom siromaštvu i koji nemaju odgovarajuću zdravstvenu skrb.