{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Da li je za visoke temperature krivo globalno zatopljavanje?

F
6.8.2006. u 00:27
0
0
Da li je za visoke temperature krivo globalno zatopljavanje?
0
Da li je za visoke temperature krivo globalno zatopljavanje?
Godina 2006. na putu je da postane najvrelija godina od početka sistematskog merenja temperature na Zemlji. Naučnici kažu – «Da», globalno zagrijavanje ima ulogu u ovim pojavama. Sadašnje temperature odgovaraju prognozama od prije 30 godina – da će vreli talasi biti sve češći i intenzivniji.
U više od 50 američkih gradova ovih dana su zabilježene rekordno visoke temperature. Proučavanjem evropskog vrelog talasa 2003., u kome je umrlo više od 35.000 ljudi, istraživači su došli do zaključka da su štetni gasovi koje čovjek otpušta u atmosferu «barem udvostručili rizik vrućina tako ozbiljnog intenziteta.»

Da li je to znak da najgore tek predstoji? Takozvani «super-kompjuter» američke vlade u Bolderu u Koloradu – jedan je od 16 širom svijeta koji danonoćno rade na proračunavanju posljedica «efekta staklene bašte». Rezultati se projektuju na velikom platnu. Plava boja označava svježije temperature, kakve su bile 1960-ih.
«Bile su to fine, prijatne temerature, a onda je odjednom zemlja počela da se zagrijava.»

Žuta boja označava temperature iznad normalnih, a takva je bila čitava planeta 2001. Crvena je - znatno toplija, a tako će izgledati Zemlja za samo 45 godina. «Sjeverna Amerika se zaista zagrijava...»

Današnja djeca će tada tek ući u zrelo doba, a temperature će još rasti. Zbog svega toga, i republikanci i demokrati u Washingtonu pozivaju na hitnu akciju, a čak i TV propovjednik, evangelist Patt Robertson koji je ekstremne vrućine nazvao znakom biblijske apokalipse – sada vreli talas komentira naučnim jezikom.
«Ledeni vrhovi planina se tope, a ugljen-dioskid nagomilava u zraku», istakao je u jednom govoru Patt, prenosi Glas Amerike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: