Nauka
0

Da li je privlačnost nasljedna?

Sarajevo-x.com
Istraživanja rađena na insektima pokazala su da "atraktivni" insekti muškog spola stvaraju također atraktivne muške potomke. No naučnici se pitaju da li je moguće da se isto dešava i kod ljudi, odnosno muškaraca.

Istraživanja rađena na jednoj vrsti muha pokazala su kako, u njihovom slučaju, atraktivne muške jedinke uglavnom imaju jednako lijepe i privlačne sinove, izvještava Associated Press.

No naučnici se pitaju da li se to može primijeniti i na ljude te da li je uistinu ljepota, odnosno privlačnost nasljedna. Prema njihovim analizama i dosadašnjim saznanjima iz oblasti genetike, vrlo su male šanse da se sa sigurnošću dokaže da je to moguće.

Ipak, njihove analize na muhama su pokazale da je to vrlo vjerovatno slučaj - bar u njihovoj vrsti. Naime, unutar vrste muhe koju su naučnici uzeli na testiranje, mužjaci imaju najviše uspjeha ukoliko su atraktivni muhama-ženkama. Što je mužjak "ljepši" to je broj parenja veći.

Analiziranjem parenja između "zgodnih" mužjaka-muha i parenja njihovog muškog potomstva, pokazalo je da i njihovi atraktivni sinovi imaju jednako uspjeha kod ženki.

Naučnici su ipak zaključili da njihova analiza nije naučno utemeljena jer ne mogu sa sigurnošću i genetski potvrditi da je privlačnost nasljedna, ali mogu potvrditi da se neke osobine koje povećavaju uspjeh kod ženki definitivno prenose i na potomstvo.