Kontroverzna ličnost
18

Da li je ozloglašeni car Neron zaista svirao dok je gorio Rim i je li njegova reputacija opravdana

F. H.
Požar u Rimu - Robert Hubert 1785. (Wikimedia Commons)
Požar u Rimu - Robert Hubert 1785. (Wikimedia Commons)
Neron je vladao Rimskim carstvom od 54. do 68. godine nove ere, a historija ga pamti kao jednog od najkontroverznijih rimskih vladara. Za njega se vežu priče od toga da je ubio rođenu majku, pa do toga da je zapalio Rim i svirao dok je grad gorio.
Praveći prostor za hotel Four Seasons pokraj Vatikana, arheolozi i građevinski radnici nedavno su naletjeli na ruševine pozorišta iz 1. stoljeća nove ere.

Prema riječima voditelja projekta Renata Sebastianija, "bogatstvo upotrijebljenih materijala, mramora, štukature ukrašene zlatnim listićima", sugerira da je ovo pozorište napravljeno ni za koga drugog do za zloglasnog rimskog cara Nerona.

Ako je vjerovati antičkim izvorima, provesti večer u Neronovom pozorištu bilo bi sve samo ne zabavno. Ismijavajući se rimskim tradicijama, car nije samo gledao predstave, on je u njima i nastupao. A budući da je sebe smatrao talentovanim umjetnikom, očekivao je ovacije kad god bi otpjevao pjesmu ili recitirao pjesmu. U svojim životima dvanaest cezara, historičar Svetonije piše da kada bi Neron izašao na pozornicu niko nije smio napustiti pozorište čak ni zbog najhitnijih razloga.

“I tako se priča da su neke žene ondje rađale djecu, dok su mnoge, iscrpljene slušanjem i pljeskom, potajno skočile sa zida, budući da su vrata na ulazu bila zatvorena, ili su glumile smrt i iznesene su kao za sahranu", piše u opisu.

Izvan pozorišta Neron nije bio ništa manje nepodnošljiv. Došavši na prijestolje sa 16 godina nakon što je njegova majka Agripina Mlađa navodno otrovala njegovog prethodnika Klaudija, paranoični Neron navodno je organizovao ubistvo i svog brata Britannika, a kasnije i same Agripine. Ubio je svoju prvu ženu Octaviu kako bi mogao oženiti svoju drugu suprugu Poppeu, koju je na kraju pretukao na smrt u svađi.

Žaleći zbog ovog ispada, kastrirao je dječaka koji je slučajno izgledao poput nje, obukavši ga u njezinu odjeću i oslovivši ga sa svojom "kraljicom". Neron je također progonio nevine kršćane koji su odbijali priznati njegovo samoproglašeno božanstvo, gotovo doveo carstvo do bankrota raskošnim banketima i, što je najpoznatije, "svirao liru" tokom požara koji je uništio dvije trećine Rima.

U svjetlu takvih osuđujućih biografskih detalja, nekoliko se naučnika pita je li Neron doista bio tako užasna osoba i vladar kao što nas se navodi da vjerujemo. To je važno pitanje koje treba postaviti, i to ne samo zato što rimska historija do nas dolazi prvenstveno kroz izvještaje pisaca poput Svetonija, koji je i sam bio sklon pretjerivanju.

Umjetnik koji to nije bio

“Ne namjeravam ovdje rehabilitovati Nerona kao besprijekornog čovjeka, ali došao sam do zaključka da gotovo sve i jedna stvar koju mislimo da znamo o njemu pogrešna", kazao je Thorsten Opper, kustos u Odsjeku za grčke i rimske antikvitete Britanskog muzeja za The Art Newspaper 2021.

U to je vrijeme Opper upravo završio rad na izložbi pod nazivom "Neron: Iza mita", koja je pozivala posjetitelje da kritičnije pogledaju carevu lošu reputaciju.

Dok Svetonije i njegovi savremenici predstavljaju Nerona kao utjelovljenog đavola, arheološki dokazi daju drugačiju sliku. U gradu Pompejima, koji je bio zatrpan vulkanskim pepelom samo desetljeće nakon Neronove smrti, ostaci grafita pokazuju da je bio iznenađujuće popularan među prosječnim rimskim građaninom. "Ura za odluke cara i carice", glasi jedan izblijedjeli natpis, "s vama dvoje živi i zdravi, sretni smo zauvijek."

Arheološki dokazi također bi mogli očistiti Neronovo ime s obzirom na njegovu umiješanost u Veliki požar u Rimu. Čuveni izraz "Neron je svirao dok je Rim gorio" ne treba shvatiti doslovno, iako često jest.

Violina je izmišljena tek u 10. stoljeću nove ere, a iako je Neron uživao svirati liru, sličan instrument, nijedan izvor ne sjeća se da je to radio dok je grad bio u plamenu.

S vremenom je "Neron je svirao" jednostavno postalo skraćenica za ideju da car nije učinio dovoljno da zaustavi katastrofu, kao i za glasine da je on sudjelovao u njenom paljenju. Potonji je vjerovatno nastao kada je, nakon što se dim razišao, Neron najavio planove za izgradnju svoje Domus Aurea ili Zlatne kuće, skupog i prostranog proširenja njegovog kompleksa palače koje je rimska elita, prema riječima historičara umjetnosti Erica Varnera, smatrala “ vrlo neprikladno.”

Iako je Neron doista sagradio svoju Zlatnu kuću, čije se ruševine i danas mogu posjetiti, to ne znači da je njegov stav prema požaru i njegovim žrtvama bio nužno ravnodušan. Ovo je uvjerenje Virginije Closs, profesorice klasike na Univerzitetu Massachusetts Amherst, koja je 2016. objavila rad u kojem tvrdi da su skupina zanemarenih spomenika razasutih po Rimu zapravo protupožarne mjere koje je postavio Neron oko 60. godine.

Kakav umjetnik umire sa mnom

Ako je Neronova sramota u određenoj mjeri proizvod klevete, treba primijetiti da su njegovi protivnici bili vođeni različitim motivima, od kojih su većina bili politički. Unatoč postojanju stotinama godina, Rimsko Carstvo bilo je krajnje nestabilno.

Gotovo polovica svih careva je ubijena ili svrgnuta, njihovi pristaše očišćeni, a njihova ostavština prepisana. Kao što ističe Livia Gershon u članku za Smithsonian Magazine, pisci koji su zabilježili Neronova zlodjela "idealizirali su oligarhijsku Rimsku Republiku", čija je propast još bila svježa u njihovim glavama, "i nisu odobravali populističku vladavinu jedne osobe." Opper dodaje da je Neron možda dobro tražio potporu od običnih Rimljana kako bi kompenzirao svoju nepopularnost među elitom.

Osim u politici, čini se da je ta nepopularnost ukorijenjena i u društvenim normama. Neron možda nije bio paganin poput Julijana, koji je nastojao vratiti paganstvo u potpuno kristijanizirano carstvo u kojem je odrastao, ili transdresser poput Elagabala, koji se, osim što se poistovjećivao s nerimskim bogom Sunca, zaigrano nazivao caricom, ali Neron je imao još nešto što ga je udaljilo od establišmenta: ljubav prema glumi.

Za razliku od, recimo, modernih Sjedinjenih Američkh Država, gdje je glumačko iskustvo Ronalda Reagana pomoglo, a ne štetilo njegovoj kandidaturi za predsjednika, Rimsko Carstvo je s prezirom gledalo na zabavljače, povezujući ih s prostitutkama.

Znajući to, moguće je da su Neronove izvedbe mogle iznjedriti priče o sadizmu i seksualnoj perverziji s kojima smo trenutno upoznati. Idemo li korak dalje, njegove jednako poznate završne riječi – “O, kakav umjetnik umire sa mnom”, mogu se protumačiti ne kao demonstracija njegove nepopravljive arogancije, već kao njegova čežnja za profesijom koju mu je društvo uskratilo.

Naravno, čak i ako Neron nije "svirao violinu" dok je Rim palio ili masovno masakrirao kršćane , religija za koju Brent D. Shaw inzistira da još nije bila dovoljno velika da njeni sljedbenici budu poklani u razmjerima kao srednjovjekovna Crkva vjerovala da jesu, historičari se slažu da je vjerovatno ubio svoju majku i ispraznio carsku riznicu za svoje privatne zabave, između ostalog.

Poanta ovdje, vraćajući se na Oppera, nije "rehabilitiovati Nerona kao besprijekornog čovjeka", već pokazati da je rimska historija i zapravo antička historiji u cjelini vrlo sporna tema, da bi neki ljudi koji se predstavljaju kao heroji mogli u zapravo bili zlikovci i obrnuto", piše Bigthink.com.