{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čuvanje vode je čuvanje života

S
19.3.2007. u 15:00
0
1
Čuvanje vode je čuvanje života
0
Čuvanje vode je čuvanje života
Svakih osam sekundi jedno dijete umre zbog nedostatka vode ili zbog bolesti koja se prenosi vodom. Radi stvaranja jasnije slike možemo to reći i ovako: svakih sat vremena po jedan Boing 747 pun djece eksplodira u zraku.
Ovo su uvodne napomene povodom Međunarodnog dana voda UN-a koji se održava 22. marta ove godine. Manjak čiste vode za ljude, a i prirodu postaje sve veći.

Više od jedne milijarde ljudi nema pristup čistoj i pitkoj vodi, a čak dvije milijarde nemaju adekvatno riješene sanitarije niti imaju struju.

Mnogi smatraju da je očuvanje prirode manje bitno od urgentne potrebe da se dostavi voda, iskopaju bunari, postave prečišćivači i vakcinišu djeca u ugroženim područjima. Ovi humanitarni postupci spasili su više miliona života i nastavak ulaganja u takve stvari je esencijalan. Ipak, mnoga od ovih rješenja obraćaju pažnju na sprječavanje simptoma, ali ne i podvlačenje i rješavanje uzroka problema.

Većina bolesti uzrokovanih vodom, direktno su povezani sa onim što čovjek radi vodi i zemlji. Kada kiša padne na zemljište koje je uvelike modifikovano, sa sobom ispira hemikalije u rijeke, jezera i tako uništava prirodni ekosistem koji održava patogene organizme pod kontrolom. Cvjetanje mora širom svijeta znak je upozorenja da je zemlja bolesna, da su vode bolesne i da ćemo i mi biti bolesni.

Tema ovogodišnje konferencije Međunarodnog dana voda, koja se održava u Rimu, biće "Suočavanje sa nedostatkom vode".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: