{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čudo prirode: Ptice iz blizine Černobila savladale problem radijacije

3.5.2014. u 16:46
11
86
Čudo prirode: Ptice iz blizine Černobila savladale problem radijacije
11
Čudo prirode: Ptice iz blizine Černobila savladale problem radijacije
U visokim dozama radijacija može imati užasne i smrtonosne posljedice na ljudi ali i životinje. No, da li se organizam može prilagoditi niskom nivou radijacije? Međunarodna grupa istraživača tvrdi u novoj studiji kako je to moguće jer su to uspjele ptice.
U studiji istraživači su analizirali dugoročne efekte niskog nivoa radijacije na populaciju ptica blizu Černobila u Ukrajini u kojem se 1986. godine dogodila nuklearna katastrofa. Prethodne studije pokazale su da ptice iz te oblasti imaju veći procenat preživljavanja od onih koje žive blizu japanske Fukushime koja je doživjela nuklearnu katastrofu 2011. godine.

Istraživači misle da je razlog taj što su ptice imale više vremena da se naviknu na radijaciju, tako da su odlučili da testiraju teoriju uzevši uzorke perja i krvi 13 vrsti ptica u zonama visoke i niske radijacije u blizini ukrajinskog reaktora. Otkrili su kako ptice koje žive u području visoke radijacije imaju mnogo veći nivo glutena u krvi koji pomaže životinjama da se oslobode šetnih molekula koje se stvaraju kada radijacija dolazi u kontakt s biološkim tkivom.

Gluten je povezan i sa smanjenjem genetskog oštećena ptičjih ćelija. Konkretno rečeno, otkrića studije ukazuju na to da je hronična izloženost radijaciji uzrokovala adaptaciju ptica na štetne efekte radijacije koje sada normalno žive u ozračenim zonama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: