Nauka
12

Čuda prirode: Zašto se perje pingvina ne zaledi?

Klix.ba
Pingvini obitavaju u nekim od najhladnijih voda na planeti Zemlji, a ipak je njihovo perje vodootporno i ne dolazi do smrzavanja. Kako je to moguće?

Perje pingvina se ne može zalediti, a naučnici su posmatrajući ga pod mikroskopom došli do zaključka zašto.

Rezultati ove studije objavljeni su u publikaciji Journal of Physical Chemistry.

Humboldt pingvini (lat. Spheniscus humboldti), žive u području između obale Perua i jugoistočnog Čilea. Temperature vode u ovim područjima zimi padaju i do -10 stepeni celzija.

Debeli sloj perja kod pingvina onemogućava da ledena voda prodre do njihove kože, a budući da su ove životinje izuzetno brzi plivači, vjerovalo se kako voda brže sklizne sa njihovog perja prije nego što prodre dublje kroz njega, te da je to razlog zašto se ono ne zamrzne. Ipak, čak i površine najotpornije na vodu vremenom pod utjecajem povećane vlažnosti i niskih temperatura počnu da propuštaju tečnost.

Naučnik Jingming Wang i njegove kolege sa Beihang univerziteta ispitali su perje pingvina pod elektronskim mikroskopom.

Tom su prilikom otkrili kako perje pingvina ima izuzetno hidrofobične i anti adhezijske osobine. Mikro i nanostrukture perja formiraju male "zamke" kojima onemogućavaju zraku i vodi da prodre među njih.

Inspirisani pingvinovim perjem, istraživači su kreirali umjetnu repliku, materijal koji je također imao mogućnost nesmrzavanja na temperaturama ispod nule, ukoli bi bio pošprican vodom.

Tim vjeruje kako bi ovaj materijal jednog dana mogao poslužiti kao određeni vid električne izolacije.