Neuobičajena pojava
15

Crvena rijeka koja teče na Zemlji više priliči Marsu nego našem planetu

DP
Foto: Wikipedia/Riotinto2006
Foto: Wikipedia/Riotinto2006
Rijeka Rio Tinto (Crvena rijeka), koja se nalazi u Andaluziji u Španiji, neuobičajena je pojava za naš planet.

Ona ima mnogo sličnosti s Marsom, a najvažnija od njih je željezo koje sadrži, jer je Mars crven zbog velike količine ovog metala na njegovoj površini, kaže za BBC Ricardo Amils, istraživač iz Astrobiološkog centra u Madridu.

U snimci koja je objavljena na stranici ovog britanskog medija on objašnjava da je Rio Tinto crvena zbog oksidacije željeza, što je posljedica kiselosti ove rijeke.

"Zbog slične geokemije i mineralogije, ova rijeka je dobra analogija s Marsom. Život na Marsu bi najvjerovatnije izgledao kao život u okolini ove rijeke", kaže Amils.

Tokom svojih putovanja u Južnu Ameriku Charles Darwin je otkrio život u ekstremno slanim uvjetima. Poslije toga je predvidio da će život biti otkriven u dubljim slojevima zemlje.

"Trebalo nam je 200 godina da dokažemo da je bio u pravu. Ako postoji život na Marsu, u što mnogi od nas vjeruju, on se mora nalaziti u dubljim slojevima zemlje. Ono što definitivno izjednačava Rio Tinto i Mars je otkriće jarozita, sulfata željeza i kalija, na Marsu, koji se u velikim količinama proizvodi u ovoj rijeci", objašnjava Amils.

Tokom bušenja dubljih slojeva tla rijeke naučnici su otkrili veliki broj raznih bakterija i mikroorganizama. Oni su se uspjeli razviti u ekstremnim okolnostima i nije im bio potreban kisik.

"Ekstremna kiselost i visoka koncentracija željeza, kao i sumpornih minerala, čine Rio Tinto savršenim prirodnim laboratorijem za testiranje instrumenata koji bi nam potencijalno mogli omogućiti da nađemo ostatke života na Marsu. To je slučaj s projektom Moonwalk, u kojem naučnici na daljinu upravljaju robotima kako bi doprli do nepristupačnih područja koje treba istražiti", kaže Victor Parro, direktor Astrobiološkog centra.

Rio Tinto se nalazi u rudarskom području još od vremena Rimljana.

"Godinama se vjerovalo da je Rio Tinto produkt zagađenja iz rudnika. Naša istraživanja ukazuju na to da je ova rijeka ovakva zbog biološke aktivnosti, najvećim dijelom one u dubljim slojevima tla", dodaje on.

Ova rijeka i Mars imaju i drugih sličnosti, kao što je obilje metana. Istraživači sada očekuju da će im najnovija NASA-ina oprema za bušenje pomoći detaljnije istražiti i bolje razumjeti biosferu Crvene rijeke.