Nauka
0

Crvena planeta se zagrijava

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zemljin prašnjavi komšija Mars, bori se sa svojim klimatskim promjenama i sunčanom radijacijom što je uzrok većoj količini prašine i vjetra, a za koje se smatra da tope led na južnom polu.

Istraživači godinama posmatraju promjene koje se dešavaju na Marsu analizirajući i najmanje razlike na tamnim i svijetlim dijelovima njegove površine.

Te promjene su uglavnom bile pripisivane velikoj količini prašine, ali do sada nije bilo jasno koliki će utjecaj one imati na cirkulaciju vjetra i klime općenito.

Lori Fenton je zajedno sa svojim kolegama iz NASA-e istraživala Mars. Ove sedmice je za magazin Nature izjavila, da vjeruju da kolebanja u radijaciji uzrokuju jake vjetrove koji donose mnogo prašine i utječu na povećanje temperature na Zemlji.

Istraživanje površine Marsa rezultiralo je saznanjem da se Crvena planeta zagrijala za jedan stepen celzijusa u periodu od sedamdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća. Naučnici smatraju da bi to mogao biti jedan od uzoraka zašto se otapa led na južnom polu.

Istraživanja su također pokazala da su određeni dijelovi Marsove površine postali svijetliji u posljednjih trideset godina. Ove promjene albeda (refleksni faktor) uzrokuju snažniju jačinu vjetrova koji zagrijavaju našu planetu. Istraživači su ubijeđeni da promjene albeda trebaju biti važan segment prilikom proučavanja atmosfere i klimatskih promjena.

Vezani članci