Stari stambeni kompleks
22

Crteži koji prikazuju Isusa Krista i Djevicu Mariju otkriveni u Sudanu

D. B.
U selu Stara Dongola u Sudanu slučajno je otkrivena zbirka sjednjovjekovnih kršćanskih slika koje nikada ranije nisu viđene.

Uz podršku Evropskog istraživačkog vijeća, do otkrića su došli arheolozi dr. Lorenzo de Lellis i Maciej Wygo dok su istraživali kuće koje datiraju iz perioda Fundži (16. - 19. stoljeće nove ere). Tajanstveni kompleks ciglenih stanova ukrašen je figuralnim motivima kršćanske umjetnosti.

Prema saopćenju, riječ je o crtežima Djevice Marije, Isusa Krista, arkanđela Mihaela te nubijskog kralja kojeg čuvaju anđeli ili sveci. Arkanđeo Mihael stoji pored monarha te štiti njega i Isusa svojim raširenim krilima. Isus sjedi na oblacima dok mu se kralj klanja i ljubi mu ruku. U nubijskoj umjetnosti nema sličnih scena.

Crtež Djevice Marije na sjevernom zidu odaje odstupa od poznate norme u nubijskoj umjetnosti. Ona nosi tamnu haljinu, a u rukama drži knjigu i križ. Knjiga je u lijevoj ruci i sada je samo djelimično vidljiva, dok je desna u položaju blagoslova.

Glavnu sliku prati teško razumljiv staronubijski natpis. Naučnici su otkrili da sadrži brojne reference na monarha po imenu David i molitvu Bogu za zaštitu grada. Kralj David je najvjerovatnije kraljevska osoba predstavljena na slici, dok je grad zapravo Donglola.

Dalja iskopavanja bi mogla dati odgovore na ova, ali i druga pitanja o zagonetnoj strukturi.