{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crne rupe otkrivaju više tajni

S
24.4.2008. u 08:30
0
0
Crne rupe otkrivaju više tajni
0
Crne rupe otkrivaju više tajni
Naučnici su razotkrili neke od tajni koje stoje iza crnih rupa, gravitacionih polja koja su u stanju “usisati” svjetlo i zvijezde iz svemira.
U izvještaju žurnala Nature, naučnici su objavili kako crne rupe emituju mlazeve čestica brzine slične brzini svjetlosti.

Stručnjaci sa Univerziteta u Bostonu su izjavili da mlazevi potiču iz magnetnog polja koje se nalazi na samoj ivici crne rupe. Dodali su da je u okviru ovog područja veća brzina protoka mlazeva i da su mlazevi mnogo usmjereniji.

Uprkos činjenici da su crne rupe najvjerovatnije skrivene u središtu galaksije Mliječnog puta, astronomi i dalje znaju veoma malo o ovim nebeskim čudovištima koje “usisavaju” sve što im se nađe na putu, čak i svjetlost.

Astronom sa Univerziteta u Michiganu, profesor Hugh Aller, koji je radio na istraživanju fenomena crne rupe, je za Reuters izjavio da je proces ubrzanja mlaza i postizanje brzine slične brzini svjetlosti sličan procesu rada mlaznog motora.

Međutim, naučnici i dalje nisu blizu otkriću šta se tačno nalazi unutar crne rupe, iza onog što se naziva horizont događaja.

U svakom slučaju, ako su teoretski fizičari u pravu i dalje postoji mogućnost da nikad ne saznamo šta pokreće, šta stoji iza ovog čudnovatog fenomena, prenosi Reuters.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: