|

Čovjek će 100 metara trčati ispod devet sekundi - za 900 godina

Čovjek će 100 metara trčati ispod devet sekundi - za 900 godina
0
T
Totalsport
28.12.2010. u 11:51
4
komentara
0

dijeljenja
Čovjek će 100 metara trčati ispod devet sekundi - za 900 godina Haile Gebrselassie (Foto: AP)
Hoće li ljudsko biće ikada 100 metara istrčati za manje od devet sekundi? Prema emisiji Sport Science na ESPN-u odgovor je potvrdan, ali takvo nešto će se dogoditi tek za 900 godina.
Emisija Sport Science, nominovana za uglednu televizijsku nagradu Emmy u devet kategorija, već nekoliko sezona istražuje krajnje granice u pojedinim sportovima. Nedavno se tako bavila i pitanjima atletskih rekorda, a naučnici koji sudjeluju u emisiji utvrdili su da će ispod devet sekundi biti moguće trčati tek 2909. godine.

Jedan od voditelja emisije John Brenkus je u svojoj knjizi The Perfection Point istaknuo koje komponente mogu dovesti sportiste do krajnjih granica.

"Ne radi se tu samo o sportisti. Važne su i fizika i biologija, okoliš i sportska oprema, ali i psihološki moment", naglašava Brenkus koji je u svojoj knjizi napisao i kako će konačna granica svjetskog rekorda u maratonu biti jedan sat, 57 minuta i 57 sekundi.

Podsjetimo, maratonski rekord trenutno drži Haile Gebrselassie i iznosi 2:03:59. Rekord na spomenutoj “stotki” je, pak, u vlasništvu Usaina Bolta koji je lani na Svjetskom prvenstvu u Berlinu trčao 9,58 sekundi.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...