{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čovječanstvo nije ugroženo

S
5.9.2008. u 15:34
0
21
Čovječanstvo nije ugroženo
0
Čovječanstvo nije ugroženo
Foto: Reuters
Puštanje u pogon ogromnog LHC aparata za ubravanje hadronskih čestica izazvalo je paniku među stanovništvom, a plasirana je i informacija o skorom smaku svijeta. Ipak, u obavještenju objavljenom u petak stoji da ovaj naučni eksperiment nije opasan za čovječanstvo.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Iako ćemo 10. septembra znati ko je bio upravu, važno je poslušati šta imaju reći fizičari u Evropskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi. Oni se nalaze na meti kritičara zbog straha od sudara protona u LHC-u koji, navodno, može stvoriti uslove kao prije Velikog praska (po zvaničnoj teoriji o nastanku svemira). Minijaturne crne rupe koje bi tako nastale, povećavajući se, u narednih četiri godine apsorbirale bi svu okolnu materiju i tako progutale cijelu planetu.

Tužbu evropskih istraživača pod vodstvom Otta Roesslera odbijena je pred Evropskim sudom za ljudska prava, a fizičari iz CERN-a ističu: "Kad bi čestice koje će se sudarati u LHC-u imale moć uništiti Zemlju, mi nikad ne bismo ni imali priliku postojati".

Grupa naučnika zadužena za procjenu sigurnosti LHC-a ocijenila je da će se "pri svakom sudaru para protona u LHC-u oslobađati energija koja se može usporediti s energijom koja nastaje pri sudaru dva komaraca, kao što će i svaka crna rupa koja nastane na takav način biti mnogo manja od onih koje poznaju astrofizičari" i neće moći narasti do opasnih razmjera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: