Naučnici o LHC ubrzivaču
0

Čovječanstvo nije ugroženo

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Puštanje u pogon ogromnog LHC aparata za ubravanje hadronskih čestica izazvalo je paniku među stanovništvom, a plasirana je i informacija o skorom smaku svijeta. Ipak, u obavještenju objavljenom u petak stoji da ovaj naučni eksperiment nije opasan za čovječanstvo.

Iako ćemo 10. septembra znati ko je bio upravu, važno je poslušati šta imaju reći fizičari u Evropskom centru za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi. Oni se nalaze na meti kritičara zbog straha od sudara protona u LHC-u koji, navodno, može stvoriti uslove kao prije Velikog praska (po zvaničnoj teoriji o nastanku svemira). Minijaturne crne rupe koje bi tako nastale, povećavajući se, u narednih četiri godine apsorbirale bi svu okolnu materiju i tako progutale cijelu planetu.

Tužbu evropskih istraživača pod vodstvom Otta Roesslera odbijena je pred Evropskim sudom za ljudska prava, a fizičari iz CERN-a ističu: "Kad bi čestice koje će se sudarati u LHC-u imale moć uništiti Zemlju, mi nikad ne bismo ni imali priliku postojati".

Grupa naučnika zadužena za procjenu sigurnosti LHC-a ocijenila je da će se "pri svakom sudaru para protona u LHC-u oslobađati energija koja se može usporediti s energijom koja nastaje pri sudaru dva komaraca, kao što će i svaka crna rupa koja nastane na takav način biti mnogo manja od onih koje poznaju astrofizičari" i neće moći narasti do opasnih razmjera.