Nauka
90

Članovi astro grupe "Sarajevo" napravili nevjerovatne fotografije dalekih nebeskih objekata

Klix.ba
Astronomska grupa "Sarajevo", nakon što je napravila zanimljive fotografije Mliječnog puta na Igmanu, napravila je i "deep sky" snimke nebeskih objekata.

Snimke su načinili Dejan Bešlija, Alan Ćatović te njihov kolega iz Seula Kyong Hoe. Ovu tehniku fotografiranja opisuju kao veoma kompleksnu, jer su objekti vrlo daleko, a i svjetlost koja dolazi sa njih je slaba.

"Snimke galaksija, maglina, zvjezdanih skupova smo radili pomoću astrofotografske opreme. Imamo CCD kameru i dva fotaparata. Fotografije dobijamo tako što spojimo fotoaparate ili CCD kameru tehnikom primarnog fokusa na teleskop, na mjesto gdje ide okular, sa posebnim adapterima. Da bismo mogli snimati daleke nebeske objekte, teleskop mora biti motorizovan da bi se cijeli teleskopski sistem sa aparatom rotirao istom brzinom kojom se rotira Zemlja, kako bi ekspozicija fotografije bila što veća, dakle, da uđe što više svjetlosti na senzor aparata, a da se pri tome ne vidi trag zvijezda na slici", rekao je za Klix.ba Alan Ćatović, magistar tehničkih nauka koji se astronomijom bavi amaterski.

Nakon slikanja, izvrši se "stakiranje" fotografija u posebnim softverima, a potom se slike dorađuju u komercijalnim alatima.

Svoje prve časove o astronomiji je prošao kod Muhameda Muminovića i Nedima Mujića iz sarajevskog astronomskog društva "Orion", a jedan je od osnivača astro grupe "Sarajevo".

Astro grupa "Sarajevo" djeluje već neko vrijeme, a često se okupljaju kako bi posmatrali nebo pomoću teleskopa. Njihove aktivnosti možete pratiti i na Facebooku.