Povodom 50. godišnjice
2

Član posade Apola 11 se vratio na mjesto lansiranja

M.A.
Jedan od živućih članova posade prve ljudske misije na Mjesec Apollo 11 vratio se na mjesto odakle je misija krenula prije 50 godina. Naime, Michael Collins posjetio je u utorak Svemirski centar Kennedy na Floridi, piše BBC.

Collins je tada ostao u lunarnoj orbiti, dok su njegove kolege Neil Armstrong i Buzz Aldrin hodali po Mjesecu. On je bio jedini originalni član tročlane posade na proslavi 50. godišnjice ovog događaja. Naime, Aldrin nije prisustvovao, dok je Armstrong, koji je ujedno bio i vođa misije, umro 2012. godine.

Govoreći na lansirnoj traci 39A, gdje je snažna raketa posade ušla u historiju 16. jula 1969. godine, ovaj 88-godišnjak je opisao kako se osjećao tokom polijetanja.

"Sam početak lansiranja vas potpuno izbije iz cipela. Cijelo tijelo se trese. To vam daje potpuno drugačiji koncept onoga šta moć zapravo znači. Od tog momenta to je tiša, racionalnija vožnja sve do Mjeseca. Posada je osjećala težinu svijeta na svojim ramenima, znali smo da će svi gledati u nas, bili prijatelji ili neprijatelji", rekao je on za NASA TV.

Inače, proslave koje su organizirane u znak sjećanja na ovu misiju su se odvijale u gradovima širom zemlje i nastavit će se tokom cijele sedmice.

U Nacionalnom muzeju avijacije i astronautike svemirski brod kojim je upravljao Armstrong tokom misije prvi put je prikazan u više od jedne decenije. Također, interesantno je da je više od 500.000 dolara prikupljeno za samo pet dana za neophodne restauratorske radove na njemu.