Čitanje klasične literature stimuliše mozak

Klix.ba
14.1.2013. u 21:18
48
3
Čitanje klasične literature stimuliše mozak
48
Čitanje klasične literature stimuliše mozak
Tim britanskih naučnika je dokazao da čitanje Shakespearea i drugih klasika može stimulisati mozak i imati pozitivan utjecaj na njegovu aktivnost.
Naučnici sa Univerziteta u Liverpoolu su pratili aktivnost mozga nekoliko volontera dok su čitali djela Williama Shakespearea, T. S. Eliota i drugih klasičnih književnika, prenosi The Daily Telegraph.

Nakon toga su tekstovi promijenjeni i modifikovani kako bi odgovarali jednostavnijem, modernom jeziku i volonteri su ih ponovo čitali. Informacije sakupljene tokom ova dva čitanja su pokazale da što je jezik u djelima sofisticiraniji, to se javlja veća aktivnost u mozgu čitatelja.

Naučnici su pratili kakvu aktivnost uzrokuju određene riječi, a rezultati su pokazali da neobične riječi i komplikovane rečenice stimulišu mozak.

"Ozbiljna literatura je kao raketni pogon za mozak. Ovo istraživanje je pokazalo moć literature da promijeni mentalne puteve, stvori nove misli, oblike i veze kako kod mladih, tako i kod starih osoba", kazao je profesor Philip Davis.

Istraživanje je također pokazalo da poezija izrazito stimuliše aktivnost u dijelu mozga koji je odgovoran za kreativnost i maštu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: