|

Čimpanza pobjeđuje studente u igri pamćenja

Čimpanza pobjeđuje studente u igri pamćenja
0
S
Sarajevo-x.com
4.12.2007. u 08:50
0
komentara
0

dijeljenja
Čimpanza pobjeđuje studente u igri pamćenja
Japanski naučnici "trenirali" su mlade čimpanze u igri kratkoročnog pamćenja kako bi pokazali ljudima da nisu toliko superiorniji od životinja. Jedan od njih, petogodišnji majmunčić uspio je pobijediti studente, zapanjivši time čak i svoje "tutore".
"Ljudi vjeruju da su superiorniji od svih životinja i ne možemo reći da takvo što nije istina. Ali mnoge životinje uspješno nas pobjeđuju ne samo fizički većom snagom već i boljim pamćenjem", izjavio je istraživač Tetsuro Matsuzawa sa Univerziteta u Kyotu.

Čak ni istraživači nisu vjerovali da će mala čimpanza biti tako uspješna u igri, a sigurno se nisu nadali da će svoje zadatke obavljati toliko bolje od ljudi.

Zadatak koji su imali studenti i čimpanza bio je poredati po redoslijedu brojeve od 1 do 9. Najprije bi na displayu svega nekoliko sekundi bili prikazani ispremetani brojevi, a zatim bi samo jedan broj ostao "otkriven" dok bi drugi bili prekriveni. Zadatak je bio zapamtiti gdje su brojevi tačno stajali i poredati ih pravilno - poput popularne dječje igre "Memory".

Rezultati su pokazali da je čimpanza Ayumu u ovome bila bolja i brža od ljudi, izvijestio je Associated Press. Što su brojevi kraće bili prikazani, a zatim pokriveni, to je čimpanza imala bolje rezultate.

Ovo istraživanje je pokazalo da je kratkoročno pamćenje čimpanzi mnogo bolje nego kod ljudi.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.