Ima mnoge osobine slične ljudskim
1

Čimpanza Natasha ruši granice društvene inteligencije primata

Sarajevo-x.com
Čimpanzu Natashu, koja živi u rezervatu u Ugandi i stara je 22 godine, smatraju genijem u svijetu primata. Njena društvena inteligencija zapanjuje naučnike širom svijeta dok pokušavaju ustanoviti kako to da Natasha ima toliko osobina sličnih čovjeku.

Natasha je naučila da, u vrijeme jela, udara dlanom o dlan, dovoljno dugo i glasno kako bi privukla pažnju i dobila više hrane. Natasha je najpoznatija po društvenim vještinama, jer se najviše druži sa posjetiocima rezervata u Ugandi. Čimpanza voli da privuče posjetioce, a zatim ih malo prska vodom kako bi se svi zabavili i nasmijali, ona reaguje i na ljudski smijeh.

Istraživači sa poznatog instituta Max Planck u Njemačkoj su dokazali da su neke čimpanze u stanju da bolje razumiju društvene okolnosti nego druge čimpanze. Naučnici tvrde da je isti slučaj sa ljudima.

Nakon što su, psihometrijskim testovima, analizirali Natashu, njeni rezultati su pomjerili do tada postavljene granice za primate. Očekuje se objavljivanje detaljnijih rezultata za naučni žurnal.