{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cimet - značajno oružje u borbi protiv dijabetesa

S
21.6.2007. u 12:20
0
0
Cimet - značajno oružje u borbi protiv dijabetesa
0
Cimet - značajno oružje u borbi protiv dijabetesa
Studija rađena na Univerzitetu Malmo u Švedskoj pokazala je da bi jedna mala kašika cimeta u desertu mogla smanjiti nivo šećera u vašoj krvi. Nalazi studije potvrdili su uvjerenje koje je vladalo otprije da cimet ima učinkovito djelovanje u borbi protiv dijabetisa.
Stručnjaci smatraju da su pronašli čvrste dokaze koji potvrđuju pozitivno djelovanje cimeta na nivo šećera u krvi, ali uprkos tomu smatraju da je suviše rano razmišljati o uključenju cimeta u redovnu medicinsku terapiju za dijabetičare.

Dr. Joanna Hlebowicz i njen tim, za potrebe studije, radili su analitičko istraživanje sa 14 zdravih dobrovoljaca koji su jeli slatke i šećerom zasićene proizvode i poslije toga uzimali malu kašiku cimeta. Mjerenja su pokazala da poslije konzumacije cimeta, šećer u krvi znatno opada.

"Potrebna su dalja istraživanja kako bismo cimet uključili u standardnu terapiju za liječenje dijabetesa. Međutim, ja sam ubijeđena da smo napravili veliki iskorak na tom području medicine", izjavila je za Reuters dr. Hlebowicz.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: