{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cimet - značajno oružje u borbi protiv dijabetesa

S
21.6.2007. u 12:20
0
0
Cimet - značajno oružje u borbi protiv dijabetesa
0
Cimet - značajno oružje u borbi protiv dijabetesa
Studija rađena na Univerzitetu Malmo u Švedskoj pokazala je da bi jedna mala kašika cimeta u desertu mogla smanjiti nivo šećera u vašoj krvi. Nalazi studije potvrdili su uvjerenje koje je vladalo otprije da cimet ima učinkovito djelovanje u borbi protiv dijabetisa.
Stručnjaci smatraju da su pronašli čvrste dokaze koji potvrđuju pozitivno djelovanje cimeta na nivo šećera u krvi, ali uprkos tomu smatraju da je suviše rano razmišljati o uključenju cimeta u redovnu medicinsku terapiju za dijabetičare.

Dr. Joanna Hlebowicz i njen tim, za potrebe studije, radili su analitičko istraživanje sa 14 zdravih dobrovoljaca koji su jeli slatke i šećerom zasićene proizvode i poslije toga uzimali malu kašiku cimeta. Mjerenja su pokazala da poslije konzumacije cimeta, šećer u krvi znatno opada.

"Potrebna su dalja istraživanja kako bismo cimet uključili u standardnu terapiju za liječenje dijabetesa. Međutim, ja sam ubijeđena da smo napravili veliki iskorak na tom području medicine", izjavila je za Reuters dr. Hlebowicz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: