{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cijeli svijet se može pokretati snagom vjetra

11.9.2012. u 18:39
10
5
Cijeli svijet se može pokretati snagom vjetra
10
Cijeli svijet se može pokretati snagom vjetra
Prema rezultatima najnovijeg istraživanja snaga vjetra na Zemlji je toliko velika da može pokretati cijeli svijet. Međutim, naučnici su u obzir uzeli samo fiziku, ne i finasije. Dio eksperata vjeruje da bi postavljanje potrebnih vjetroturbina za snabdijevanje svih korisnika bilo preskupo.
Istraživanja su uradila dva američka naučna tima. Prema njihovim procjenama, trenutna tehnologija vjetroturbina bi mogla proizvoditi stotine triliona vati snage. To je oko deset puta više od trenutne cjelokupne svjetske potrošnje.

Vjetroturbine ne oslobađaju štetne gasove kao što to čini sagorjevanje uglja, nafte ili prirodnog gasa. Glavna pitanja na koja su naučnici pokušali dati odgovor tokom ranijih istraživanja su bila vezana za fizička ograničenja snabdijevanja svijeta električnom energijom iz vjetroturbina.

Nova istraživanja, koja su urađena nezavisno, su pokazala da potencijalna ograničenja energije vjetra ne bi bila problem. Jedini problem bi bio novac.

"Pitanje je samo o ekonomiji i inženjerstvu, a ne o fundamentalnoj dostupnosti resursa", kazao je Ken Caldeira, naučnik sa Instituta za nauku Carnegie.

Prema njegovim riječima, kada bi se za svaku trenutno postojeću vjetroturbinu izgradilo još sto vjetroturbina, to bi bilo dovoljno da pokriju potrebe cjelokupnog svjetskog stanovništva.

Najveći problem koji sprječava izgradnju većeg broja vjetroturbina je njihova cijena, kao i niska cijena fosilnih goriva i prirodnog gasa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: