Nauka
68

Četiri nova misteriozna kratera u sjevernoj Rusiji

Klix.ba
Četiri nova misteriozna kratera pojavila su se u zoni sjeverne Rusije, a prema dosadašnjim informacijama, globalno zagrijavanje moglo bi biti uzrok erupcije gasa ispod zemlje i njihovog formiranja.

Naučnici su uočili nove rupe, zajedno s desecima drugih manjih, u istom području kao i tri druga ogromna kratera koji su uočeni na poluotoku Yamal prošle godine.

Vjeruje se da su krateri uzrokovani eksplozijom metana do koje je došlo kako su se povećavale temperature koje uzrokuju topljenje zaleđenih masa.

To je izazvalo strahovanja da bi krateri mogli postati učestaliji, te da će klimatske promjene dovesti do upozorenja da područje suočava se prirodnom katastrofom.

Jedan od novih kratera, okružen je sa najmanje 20 manjih rupa, i nalazi se na samo šest kilometara od velikog postrojenja za proizvodnju plina. Stručnjaci predviđaju da postoji još 30 kratera koji nisu otkriveni. Međutim, zbunjeni su činjenicom da ne mogu sa sigurnošću utvrditi kako ti krateri nastaju.

Profesor Vasily Bogoyavlensky, zamjenik direktora postrojenja nafte i plina u Moskvi na Istražnom institutu, dijelu Ruske akademije nauka, pozvao je da se hitno istraže novi fenomeni, a zbog straha za sigurnost kojeg njihova pojava uzrokuje.

Do sada je bilo poznato postojanje samo tri sibirska kratera, a novi su uočeni prilikom nadlijetanja helikoptera nad zonom u kojoj se nalaze.

"Sada znamo da imamo sedam kratera u arktičkom području", izjavio je profesor Bogoyavlensky za sibirski Times. "Pet se nalazi izravno na poluotoku Yamal, jedan u autonomnoj oblasti Yamal, a jedan na sjeveru regije Krasnoyarsk , u blizini poluotoka Tajmirski".