{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Četiri mjeseca živjeli u marsovskim uvjetima

12.8.2013. u 21:29
2
13
Četiri mjeseca živjeli u marsovskim uvjetima
2
Istraživačka misija NASA-e vrijedna jedan milion dolara blizu je kraja, a šestočlana ekipa se priprema za povratak na Zemlju sa obronka havajskog vulkana.
HI-SEAS (Havajsko analagno i simulirano istraživanje svemira) je projekt koji ima za cilj utvrditi sve moguće probleme s kojima se mogu suočiti buduće svemirske misije. Istraživanja i simulacije sprovode se u uvjetima sličnim u svemiru.

Ovu prvu misiju oformila je NASA kako bi naučili više o životu i kuhanju na Marsu.

HI-SEAS ekipa je provela četiri mjeseca na visini od 2,4 kilometra iznad nivoa mora na obroncima Mauna Loa. Vulkan ima neplodan krajolik, napušten kamelonom s malo vegetacije koji je sličan marsovskom okruženju.

Posada je živjela pod marsovskim uvjetima. Nosili su svemirska odijela kada su bili vani, imali su prekide u komunikaciji i imali stroge uvjete korištenja vode.

Studija o prehrani osmišljena je za testiranje strategije pripreme hrane za dugoročno istraživanje svemira.

U marsovskim uvjetima uspjeli su napraviti Ruski boršč, marokanske tagine, juhu od plodova mora i školjki... Kombinirali su tortilje, različito povrće, sir, sosove, te konzerviranu ribu.

Zaleđeno osušeno povrće bio je veliki hit i koristili su ga uz svaki obrok.

"Zaleđeno sušeno povrće je ukusno samo ako se kombinuje u jelu. Samo je bljutavo i jedva da ima ikakav okus. Najdraži obrok bio nam je Kung Fu piletina", rekao je komandir misije Angelo Vermeulen za Astrobiology magazin.

U obroncima su koristili začine, biljke, Nutellu, kikiriki puter i margarin.

HI-SEAS ekipa eksperimentisala je sa robotičkom rukom kojom su upravljali daljinskim kako bi uzgajali prehrambene usjeve na hidroponskoj robotičkoj farmi.

Ekipa okončava misiju danas.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: