Misija Crew-7
41

Četiri astronauta iz različitih zemalja stigli na ISS u kapsuli Crew Dragon

D. B.
Kapsula Crew Dragon kompanije SpaceX spojila se s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS) nakon lansiranja iz Floride, čime su članovi četveročlane posade iz različitih zemalja započeli svoj boravak u orbiti.

Crew Dragon je lansiran u subotu iz Svemirskog centra Kennedy američke svemirske agencije NASA-e, a s ISS-om se spojio u nedjelju. Riječ je o nacionalno najraznovrsnijoj misiji kompanije SpaceX u historiji jer posadu čine Amerikanka Jasmin Moghbell iz NASA-e, danski astronaut Andreas Mogensen iz Evropske svemirske agencije, Satoshi Furukawa iz japanske agencije JAXA te ruski kosmonaut Konstantin Borisov iz Roscosmosa.

Kapsula Crew Dragon lansirana je pomoću SpaceX-ove rakete Falcon 9, a na ISS je stigla nakon jednodnevnog putovanja. Moghbell, Mogensen, Furukawa i Borisov su se tako pridružili grupi od sedam astronauta koji su se već nalazili na ISS-u.

Članovi nove misije Crew-7 će provesti pet dana preuzimajući operacije od astronauta misije Crew-6, koji su u svemiru od marta i koji se vraćaju na Zemlju u svojoj letjelici Crew Dragon Endeavour.

Ovo je osmi svemirski let NASA-e i SpaceX-a u okrivu komercijalnog programa, koji transportuje astronaute na ISS od prve misije kompanije SpaceX s posadom obavljene 2020. godine.

Posada Crew-7 će na ISS-u provesti oko 180 dana te će obaviti niz eksperimenata uključujući potencijalni rizik od širenja bakterija i gljivica u ljudskim misijama. Tim će analizirati da li se mikroorganizmi mogu izbaciti iz otvora svemirske stanice u vakuum svemira.

Drugi projekt ESA-e će istražiti kako se spavanje u mikrogravitacionom okruženju razlikuje od spavanja na Zemlji, a fokus je na analizi moždanih talasa astronauta. Također, bit će obavljen i eksperiment istraživanja stvaranja biofilma u otpadnoj vodi na ISS-u, što bi moglo biti ključno za pronalaženje novih načina recikliranja vode za piće i higijenu u svemiru. Poznato je da astronauti već dugo koriste reciklirani znoj i urin kako bi dobili vodu za piće i tuširanje.

Furukawa je rekao da se raduje povratku u svemir i naučnim istraživanja među kojima su i ona koja mogu pomoći u razvoju medicine i znanja potrebnih za istraživanje Mjeseca.