|

CERN: Za vikend ponovo pokretanje akceleratora čestica

CERN: Za vikend ponovo pokretanje akceleratora čestica
0
F
FENA
17.11.2009. u 20:47
10
komentara
0

dijeljenja
CERN: Za vikend ponovo pokretanje akceleratora čestica
Nakon popravke koja je trajala više od godinu dana, Veliki hadronski kolajder (LHC), najveći akcelerator čestica koji je ikada sagrađen, trebalo bi da tokom vikenda ponovo krene s radom, saopćila je Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN).
Portparol CERN-a James Gilis izjavio je da istraživači nisu fiksirali tačan datum ponovnog pokretanja "mašine za simuliranje velikog praska".

Veliki hadronski kolajder, 27 kilometara dug podzemni tunel koji se proteže duž granice između Francuske i Švajcarske, pušten je u rad 10. septembra 2008. ali je zaustavljen svega 36 sati kasnije zbog kvara na magnetskim vodovima.

Uređaj, vrijedan šest milijardi eura, služi za razaranje čestica s kataklizmičkom snagom čime će se stvoriti uslovi najbliži onim koji su nastali neposredno poslije "Velikog praska".

Zahvaljujući kolajderu, istraživači se nadaju da će pronaći tragove "crne materije" od koje je teoretski satkano 96 posto univerzuma i riješiti misteriju "Higzovog bozona", hipotetske čestice za koju se vjeruje da je ključ za razumjevanje mase.

U ovaj projekat su uključeni naučnici iz 80 zemalja.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...