Naučna radinost
35

CERN-ova škola: Klix.ba i bh. učitelji napravili mali detektor elektrona

I. P.
U CERN-u se ovih dana održava Prvi bosanskohercegovački program za profesore i u sklopu redovnih predavanja i obilazaka, ekipa od 20-ak učitelja matematike i fizike danas je imala jako zanimljivo iskustvo - gledati efekte unutar Wilsonove maglene komore.
Šta je Wilsonova maglena komora? Uprošteno, to je jedan od najjednostavnijih detektora čestica koji je dovoljno jeftin da se može napraviti i u svome vlastitom domu.

S obzirom da je stanje u bh. obrazovanju na tako niskim granama da i ovakvi eksperimenti rijetko nađu svoje mjesto u učionicama, pojedini nastavnici su prvi put uživo vidjeli kako izgleda i kako funkcioniše ova jednostavna ali upečatljiva naučna predstava. Jednako impresioniran bio je i reporter portala Klix.ba.

Video 1: Maglena komora koju su kreirali bh. nastavnici

U posebnom odjelu CERN-a opremljenom za studente i učenike pod nazivom S'Cool LAB priređena je radionica koju učesnici Prvog bosanskohercegovačkog programa za profesore neće lako zaboraviti.

Koristeći suhi led, medicinski alkohol, tvrdu aluminijsku ploču i plastičnu posudu koja podsjeća na akvarijum, naši nastavnici su za vrlo kratko vrijeme uspjeli da kreiraju uslove koji detektuju čestice kao što su elektron ili muon, elektronov teži brat.

Video 2: Napredna maglena komora u CERN-ovom muzeju

U suštini, izuzimajući pojedine detalje, suhi led se postavlja u izolirano podnožje budućeg detektora, a na njega se polaže spomenuta metalna ploča. Plastična posuda na svome dnu ima upijajući materijal koji se natapa alkoholom. Ona se, sa dnom okrenutim prema gore, postavlja na ploču čime se stvara odvojeni sistem koji će ubrzo biti ispunjen kondenziranim alkoholom koji podsjeća na maglu.

Ubrzo će kroz maglu koja prijanja uz hladnu ploču biti vidljive neobične formacije koje nastaju i nestaju relativno brzo. To su zapravo tragovi čestica koji prilikom svog prolaska kroz prostor utječu dovoljno na okolinu da je to vidljivo i ljudskom golom oku.

U priloženom videu dole možete vidjeti kako se jedna maglena komora pravi, a u CERN-u su našim nastavicima objasnili da je moguća još jednostavnija verzija komore. Naime, sve što je potrebno jeste, opet, suhi led, ali ovoga puta samo mala tava, plastična čaša i upijajući materijal za medicinski alkohol kojeg možete kupiti u svakoj apoteci.

Savjetujemo da provođenje navedenih koraka, kao i objašnjenja u videu, mlađi ljubitelji nauke prepuste svojim roditeljima.

Bosanskohercegovački nastavnici, koji su u Ženevu došli iz svih krajeva zemlje, radionicu su nastavili razgovarajući sa vodičima o tome šta predstavlja koja pojava u detektoru, kako se one objašnjavaju u odnosu na specifične čestice i kako će znanje o kreiranju prostih detektora ponijeti kući i prenijeti učenicima.

Cilj posjete jeste upoznati bh. nastavnike o trenutnim istraživanjima u fizici čestica, a oni će potom svoja iskustva prenijeti svojim učenicima, odnosno budućim fizičarima i inžinjerima.

Ovu saradnju podržao je, pored samog CERN-a i ANNT, odnosno Asocijacija za napredak nauke i tehnologije.